متخصص تغذیه در گفتوگو با «ایران آنلاین» مطرح کرد؛
۷ عامل مهم در استحکام استخوانها/ نقش موثر نمک و کافئین در بروز پوکی استخوان
جامعه
79423
دکتر محمدعلی باقری با اشاره به اینکه استخوانها برای مقاوم شدن به مواد غذایی مختلفی نیاز دارند گفت: تغذیه میتواند از مشکلاتی همچون پوکی استخوان پیشگیری کند.
دکتر محمدعلی باقری متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایران آنلاین درباره نقش موثر مواد غذایی در استحکام استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان گفت: تغذیه نقش بسیار مهمی در استحکام و سلامت استخوانها ایفا میکند. استخوانها به مواد غذایی مختلفی نیاز دارند تا قوی و مقاوم شوند. به این دلیل هم هست که نقش تغذیه میتواند از مشکلاتی همچون پوکی استخوان پیشگیری کند.
وی درباره مواد غذایی که نقش حیاتی در سلامت استخوانها و پیشگیری از پوکی استخوان دارند، اظهار کرد: عامل اول کلسیم است. کلسیم یکی از عناصر بسیار مهمی در ساختار استخوانها است. این ماده معدنی بخش اصلی استخوانها و دندانها را تشکیل میدهد. کمبود آن باعث ضعف و شکنندگی این بخشهای بدن میشود. برای تامین کلسیم میتوان از شیر، لبنیات، ماست، پنیر و ... بهره برد. همچنین سبزیجات دارای برگ سبز مثل اسفناج، کلم و ... غنی از کلسیم هستند.
نقش موثر ویتامین دی برای استخوانها
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به نقش موثر ویتامین دی برای استخوانها بیان کرد: عامل دوم ویتامین دی است. ویتامین دی برای جذب بهتر کلسیم نقش مهمی دارد. در عین حال ویتامین دی میتواند به تعادل سطح کلسیم و فسفر در بدن هم کمک کند. این ویتامین میتواند به صورت طبیعی از طریق نور خورشید جذب بدن شود، به همین دلیل است که میگوییم آفتاب گرفتن در جذب و عملکرد ویتامین دی موثر است. کمبود این ویتامین میتواند مشکلاتی را در رژیم غذایی ایجاد کند و آن هم عدم جذب کلسیم است. این ویتامین در ماهیها و آبزیان، زرده تخم مرغ و محصولات مشابه غنی شده از پروتئینهای آبزیان و زرده تخم مرغ وجود دارد.
کمبود پروتئین و کاهش تراکم استخوان
دکتر باقری ادامه داد: عامل سوم پروتئینها هستند که برای ساختار استخوانها و تشکیل آنها مخصوصا در سنین کودکی، نوجوانی و سنین رشد بسیار موثر هستند. کمبود پروتئینها میتواند به کاهش تراکم استخوانها تبدیل شود. چون استخوانها مثل یک شبکه هستند که این پروتئینها در شبکه سازی استخوانها دخالت دارند. برای تامین پروتئین باید از گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی استفاده کرد.
وی در ادامه افزود: منیزیم هم میتواند بهعنوان یکی از عناصری نام برده شود که نقش بسیار مهمی در تبدیل ویتامین دی به فرم فعالش دارد و به حفظ تراکم استخوانها کمک میکند. مواد غذایی که حاوی منیزیم هستند میتوان به مغزها، دانهها، غلات کامل و سبزیجاتی که برگ سبز دارند، اشاره کرد. عامل پنجم فسفر است. فسفر هم به همراه کلسیم در ساختار استخوانها شرکت دارد و کمک میکند تا استخوانها قوی، محکم و مقاوم شوند. از منابع تامین فسفر هم میتوان به گوشت، لبنیات و مغزها اشاره کرد.
تثبیت کلسیم با ویتامین K
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به نقش مهم ویتامین K در تثبیت کلسیم در بدن اظهار کرد: عامل دیگر ویتامین کا است. این ویتامین پروتئینی تولید میکند که در تثبیت کلسیم در بدن نقش دارد چرا که کلسیم باید در استخوان بنشیند و جاگیر شود. ویتامین کا از برگ سبز سبزیجات مثل کلم بروکلی و میوهها تامین میشود.
دکتر باقری ادامه داد: در نهایت عامل دیگر ویتامین سی است. این ویتامین برای تولید کلاژن نقش دارد. کلاژن پروتئینی است که در ساختار استخوانها مهم است. این ویتامین را میتوان از مرکبات، فلفل دلمهای، توتها، توت فرنگی و ... تامین کرد.
نقش نمک و کافئین در دفع کلسیم
وی خاطرنشان کرد: مصرف نمک و کافئین میتوانند نقش بسیار زیادی در دفع کلسیم داشته باشد. مصرف نمک علاوه بر ایجاد مشکلات فشار خون خون، نقش زیادی هم در پوکی استخوان و دفع کلسیم از بدن دارد. مصرف بی رویه قهوه و کافئین هم میتوانند در دفع کلسیم نقش داشته باشد. نوشابه هم که دارای کافئین است و نمیگذارد بدن جذب کلسیم را به خوبی انجام دهد. فعالیت بدنی و ورزش در استحکام استخوانها نقش دارند و تراکم استخوان را بهبود میدهد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی به افراد سیگاری هشدار داد: سمومی که در سیگار، قلیان و در کل در دخانیات وجود دارد برای استحکام استخوانها مضر هستند و باعث ضعف آن میشوند.
دکتر باقری با اشاره به اینکه خانمها بیشتر از مردان دچار پوکی استخوان میشوند، عنوان کرد: اگر بانوان در دوران بارداری تغذیه مناسبی نداشته باشند درگیر پوکی استخوان خواهند شد.کلسیم اگر جذب بدن نشود پوکی استخوان را به دنبال دارد.برای همین تاکید میشود که بانوان در دوران بارداری حتما رژیم غذایی مناسبی داشته باشند.
انتهای پیام/