دغدغه حمیرا ریگی توسعه اشتغال زنان در سیستان و بلوچستان است
دکترین فرصتسازی زنان بلوچ
استانها
83355
آرزویش رسیدن مردمان نیک سیستان و بلوچستان، دیار آفتاب و سخاوت، به جایگاه شایسته خود در عرصه ملی و بینالمللی است. «حمیرا ریگی» که بیش از ۱۹ سال همراه و همدوش مردان برای رشد و توسعه سیستان و بلوچستان تلاش کرده توانسته اولینهای زیادی را به اسم زنان ثبت کند. ۲۵ سال بیشتر نداشت که بخشدار بخش مرکزی چابهار شد. چندی بعد هم به عنوان اولین فرماندار زن در سیستان و بلوچستان سکان فرمانداری شهرستان قصرقند را به دست گرفت.
به گزارش گروه استانها ایران آنلاین، مدتی هم سفیر ایران در برونئی بود. این بار هم در دولت چهاردهم به عنوان رئیس هیأت مدیره ومدیر عامل سازمان منطقه آزاد چابهار، استراتژیکترین و راهبردیترین منطقه آزاد کشور انتخاب شده است. همین موضوع بهانهای شد که به مناسبت بزرگداشت روز زن گفتوگویی با او داشته باشم که در ادامه خواهید خواند.
شما اولین زن بلوچ و اولین بانوی اهل تسنن در مدیریت منطقه آزاد هستید. همه این اولینها در محیطی که نگاه کاملاً مردانه از دیرباز در آنجا وجود داشته چه تأثیراتی در منطقه داشته است؟
انتخاب وفعالیت من به عنوان رئیس هیأت مدیره ومدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار تجلی گوشهای ازتوانمندیهای بزرگ زنان ایرانی وبخصوص زنان تأثیرگذار سیستان وبلوچستان است. تأثیر این انتخاب بیشک اعتلای عزت نفس واعتماد به نفس دختران و شیرزنان این خطه است که در طول تاریخ «توانستن» را تفسیر کردهاند. البته همه این اولینها بار مسئولیت من در قبال جامعه زنان، جامعه اهل سنت و اقوام ایران را سختتر کرده و قطعاً تلاش خواهم کرد تمام توان و تجربه خود را برای جریانسازی مسیر حضور و نقش آفرینی دیگر زنان فراهم کنم.
مسئولیت شما چه واکنشهایی را از سوی زنان بلوچ به همراه داشته است؟
این انتصابات نه تنها در جامعه زنان بلوچ بلکه در میان تمام بانوان شور و نشاطی را به همراه داشته است. زنان بلوچ هم مانند سایر زنان کشورمان، در طول تاریخ همواره نقش آفرین بودهاند. جایگاه زن بلوچ تا جایی بر جامعه اثرگذار بوده که در اختلافات غیرقابل حل، به حرمت چادر زن از خونهای ریخته شده میگذشتند و بانی و باعث صلح و دوستی در طایفه و جامعه خودشان میشدند.
فضای کار در منطقه آزاد برای شما به عنوان یک زن چگونه است؟
در دوران ۱۹ سال مدیریتام چه در کسوت بخشداری مرکزی، فرمانداری و در جایگاه سفیر جمهوری اسلامی ایران وچه در سازمان منطقه آزاد چابهار که معمولاً افتخار اولینها را داشتم، به فضای کار با نگاهی فراجنسیتی کار و عمل کردهام.
البته مطمئناً به عنوان کسی که اولین تجربه زنان در این مسئولیتها را داشته ابتدا با مقاومتهایی مواجه شدم که شاید ناشی از بیاعتمادی به خاطر نداشتن سابقه زنان در این مسئولیتها بوده است اما با عملکرد وتلاشی که داشتهام نه تنها مسیر را برای بانوان دیگر هموار و باز کردم بلکه با اقبال خوب مردم نیز مواجه شدهام.
آیا از ظرفیتهای زنان در منطقه چابهار به طور ویژه استفاده خواهید کرد؟
تقسیمبندی جنسیتی در مسائل مدیریتی جالب به نظر نمیرسد. هر انسانی، اعم از زن و مرد نقاط قوت و ضعفی دارد و میتواند در جامعه نقشهای مختلفی ایفاد کند، اما یک صفت اختصاص به زن دارد؛ آن هم نقش مادری است. این کلمه بار معنایی دارد که در این مصاحبه نمیگنجد. در اصل نه تنها زنان بلوچ بلکه همه بانوان ایرانی مورد توجه من هستند.
ما مسلمانیم با اعتقادات عمیق دینی وفرهنگ غنی ایرانی؛ همین برای تلاش بیوقفه وهدفمند وعبور از تنگناها وفائق آمدن بر مشکلات کافی است و فضای کار برای کسی که متعهد ومسئول است چه زن چه مرد فضایی فراخ وعرصهای مقدس برای خدمت شمرده میشود.
چه برنامهای برای توسعه اشتغال زنان و ایجاد فضای کسب و کار برای آنان دارید؟
قطعاً بنده به عنوان یک زن مسلمان ایرانی افتخار دارم که به استفاده از پتانسیلهای زنان در پستهای مدیریتی سازمان منطقه نگاه ویژهای داشته باشم. اما این نگاهم در تمام دوران به شایستگی افراد فارغ از جنسیت بوده و این نه در سخن که در عمل اتفاق افتاده است. جالب است بدانید در همین دوران مدیریتیام در منطقه آزاد چابهار چند زن توانمند در پستهای مدیریتی انتصاب کردم که مردان سازمان و مراجعهکنندگان اعم از فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران به خاطر توان مدیریتی شان، بارها آنها را تحسین
کردهاند.
در منطقه آزاد چابهار چه فرصتهایی برای کارآفرینان زن وجود دارد؟
منطقه آزاد چابهار پتانسیل هرگونه فعالیت تجاری وتولیدی دارد. اینجا پایتخت دریایی کشور و بهشت سرمایهگذاری و گردشگری بوده و زمینههای متنوع فعالیت مهیاست. البته با توجه به عقبماندگیهایی که در استان احساس میشود مهمترین موضوع از نظر من امیدآفرینی و ارتقای افق برای بانوان و دختران است تا آنها با اعتماد به نفس بیشتری وارد عرصههای اجتماعی شوند.
خلاصه بگویم که «دکترین فرصتها» در بهشت سرمایهگذاری یعنی چابهار، چراغ راه ما خواهد بود. البته زیر ساختهایی را هم تعریف کردهایم که باایجاد شهرک سینمایی وحضور هنرمندان درعرصه فیلم وسینما وبخصوص مستند زمینه کارآفرینی وخلق آثار ارزشمند را رقم بزنیم و بحث اقتصاد هنر باید در مناطق آزاد موردتوجه ویژه قرار بگیرد.
شیما جهان بخش
خبرنگار
انتهای پیام/