«ایران» از دومین روز سفر استانی رئیس جمهوری گزارش میدهد
تدارک عدالت برای خوزستان
سیاست
86039
یک رئیس جمهوری چرا به سفر استانی میرود؟ به سفر استانی میرود تا پایگاه رأی خود را افزایش دهد یا به سفر میرود تا نیازها، رنجها و مشکلات هر نقطه از کشور را از نزدیک و بی واسطه دریابد؟ رئیس جمهوری به سفر میرود تا با افتتاح پروژههای نیمه کاره عکس یادگاری بگیرد، یا اینکه ببیند چرا یک پروژه سالهاست که نیمه کاره مانده و پیش نمیرود؟ بخش دوم سؤالهایی که طرح شد، هدف سفرهای استانی مسعود پزشکیان است.
به گزارش گروه سیاسی ایران آنلاین، از همین سفر استانی شروع کنیم. پزشکیان به خوزستان نرفت تا پایگاه رأی خود را افزایش دهد یا به دیگران نشان دهد مردمی که کنار خودروی حامل رئیس جمهوری میدوند، چقدر برای او دست تکان میدهند. او به خوزستان نرفت تا با افتتاح پروژههای نیمه کاره عکس یادگاری بگیرد. او به این سفر رفت تا نیازها و رنجها و مشکلات خوزستان را دریابد و دریابد که چرا سالها است برخی پروژهها نیمه کاره ماندهاند و کار ساخت آنها جلو نمیرود. برای همین بود که چهارشنبه و پنجشنبه گذشته در دو روز حضور مسعود پزشکیان در خوزستان، مهمترین و بیشترین برنامههای او به دیدار با مردم، دیدار با نخبگان، دیدار با فعالان سیاسی و اقتصادی و دیدار با نخبگان اجتماعی اختصاص داشت. او به این استان رفت تا حرف مردم را بشنود، آن هم به صورت مستقیم. در این سفر نه تنها در هر نشستی، بیشترین وقت و بیشترین فرصت سخنرانی به مردم و فعالان استانی اختصاص داشت، بلکه در هر نشستی باز هم بودند کسانی که میان سخنان رئیس جمهوری، با صدایی بلند رنج و درد خود از مشکلات را بیان میکردند. پاسخ پزشکیان به این سخنان توأم با فریاد، چنین بود: برای همین آمدیم خوزستان، برای اینکه حرفهای شما را بشنویم. در ادامه، رئیس جمهوری نگفت که دولت من چنین و چنان خواهد کرد و من یعنی مسعود پزشکیان مشکلات شما را حل میکنم. او گفت، همچنان که در هر سفر و در هر مراسمی میگوید که مشکلات درگرو همکاری دولت و ملت است و ملت بدون دولت، یا دولت بدون ملت، نمیتواند کاری از پیش ببرد. با توجه به چنین زمینه مهمی در این سفر بود که میتوان حضور پزشکیان در خوزستان را گامی برای تمهید زمینههای همکاری دولت و ملت برشمرد.
آغاز روز دوم با حضور در یادمان
پنجشنبه گذشته، روز دوم سفر پزشکیان به خوزستان با حضور او در یادمان شهدای گمنام و ستاد فرماندهی قرارگاه مرکزی کربلا آغاز شد. در این بازدید سردار احمد خادم سیدالشهدا، فرمانده قرارگاه مرکزی کربلا، اقدامات و فعالیتهای این مرکز را تشریح کرد. رئیس جمهوری هم نام و یاد فرماندهان و رزمندگان شهید این قرارگاه را گرامی داشت و در دفتر یادبود این محل نوشت که «در این بازدید خاطره همه عزیزان سدشکن و سرافراز کشور مجدداً زنده شد. تلاشها و رشادتها و از جان گذشتگی آن عزیزان هیچوقت از یاد و خاطره این سرزمین فراموش نخواهد شد. خون آن عزیزان بود که هر روز با افتخار در ایران و منطقه زندگی میکنیم. یاد و خاطره آنان زنده باد.» پزشکیان که خود رزمنده بسیجی دفاع مقدس بود، بارها بر این نکته تأکید کرده است که میتوان مشکلات کشور را حل کرد، همچنان که توانستیم دفاع مقدس را بدون هیچ کمکی از هیچ کشوری ادامه دهیم و نگذاریم خاک وطن از دست برود.
۳ بازدید در یک روز
پزشکیان در سفر به اهواز پروژهای را افتتاح نکرد. شاید به این دلیل که هنوز پروژهها درحال کار هستند و باید به پایان برسند. از آن گذشته، کار یک رئیس جمهوری حل مشکلات و پیشبرد امور است، نه اینکه به ضرب و زور پروژهای افتتاح شود، ولو اینکه نیمه کاره باشد. بر همین اساس، اگر هم پروژهای بود که کار آن پایان یافته بود و میشد افتتاح کرد، پزشکیان وظیفه این افتتاح را به دولتمردان محول کرد، به ۱۴ عضو کابینه که در این سفر او را همراهی کردند. در مقابل آنچه برای رئیس جمهوری برنامهریزی شد، بازدید از پروژهها یا بخشهای مختلف بود.
در یک مورد، پزشکیان پنجشنبه گذشته از فاز یک طرح جامع فاضلاب کلانشهر اهواز و کارون بازدید کرد. کار اجرای این طرح از سال ۱۳۹۹ آغاز شد و همچنان مراحل اجرایی خود را میگذراند.
پس از این، رئیس جمهوری از طرحهای ساماندهی حاشیه رود کارون بازدید کرد. رودخانه کارون، اهمیتی نمادین و تاریخی برای مردم خوزستان و اهواز دارد، اهمیتی فراتر از یک رودخانه که آب میآورد و مانند آن. بنا به همین اهمیت، پزشکیان در این بازدید چیزی را به مسئولان طرح توسعه کرد که برای مکران توصیه کرد: «برای اجرای این پروژه از بهترین طرحهای اجرا شده در کشورهای دیگر، الگوبرداری کنید و جذب سرمایهگذار را در اولویت قرار دهید.» و برای اینکه این طرح، کاری جامع، بلندمدت و شایسته استان خوزستان و شهر اهواز و مردم آن باشد، تأکید کرد: «باید یک نقشه جامع، کارآمد و دوراندیشانه برای ساماندهی حاشیه رود کارون تهیه شود که بدانیم دقیقاً چه میخواهیم.» پزشکیان علت این تأکید را هم گفت: «زیرا اینجا بهترین فرصت و ظرفیتها برای کارهای فرهنگی، علمی و تفریحی مردم خوزستان است. دولت نیز در اعطای هر مجوزی که در این زمینه لازم باشد، همکاری خواهد کرد.»
یکی از مسألهها و معضلات خوزستان و اهواز، حاشیهنشینی است؛ معضلی که شاید عمیقتر و جدیتر از حاشیهنشینی در نقاط دیگر کشور باشد. به همین دلیل حصیرآباد، منبع آب، برخی مناطق دیگر حاشیهای و نیز روستای برومی در اهواز مقصد بازدیدهای پزشکیان بود.
حالا وقتی قرار است در تهران برای خوزستان تصمیمگیری شود، رئیس جمهوری می داند که دقیقاً قرار است درباره چه چیزی تصمیم گرفته شود و چگونه باید تصمیم گرفته شود. هرچند پزشکیان بارها عنوان کرده است که منشأ و زمینه اصلی تصمیمگیری باید در خود استانها باشد. نخبگان و مسئولان هر استان باید پیشگام ایدهپردازی و اجرا باشند و دولت بیشتر یک حامی باشد، همان رویکردی که پزشکیان در بازدید از طرح ساماندهی حاشیه کارون مطرح کرد.
خوانش واژگونه از یک عمل نمادین
یکی از پروژههای کلان دولت چهاردهم، ایجاد عدالت آموزشی است. این عدالت آموزشی از دو طریق دنبال میشود؛ ساخت مدارس و حذف مدارس غیراستاندارد و کپری و دیگری اصلاح نظام آموزشی در سراسر کشور. پزشکیان برای ساخت مدارس، همواره بر اهمیت پیشگامی مردم تأکید دارد و عنوان کرده است که مردم باید پیشگام شوند و دولت هدایت کننده و حامی باشد. برای همین در هر سفر، یک برنامه ثابت پزشکیان، برگزاری جلسهای با هدف ساخت مدرسه است که در آن خیرین مدرسهساز، مسئولان و گروههای مختلف اقتصادی و مردمی حضور دارند تا برای تأمین منابع ساخت مدارس تصمیمگیری شود. در خوزستان، یک اتفاق ویژه افتاد و آن اتفاق این بود که رئیس جمهوری آستین ها را بالا زد و به صورت نمادین در ساخت یک مدرسه شرکت کرد تا نشان بدهد او همان پزشکیان است که در دهه ۶۰ بوده، یعنی پزشکیانی که با دست خالی و با کمک فرزندانش، قریب به ۶۰۰ خانه بهداشت ساخت. حالا هم ابایی ندارد که از اینکه باز هم این کار را بکند، همان طور که بارها گفت اگر رئیس جمهوری نبود، حتماً به سراغ مدرسهسازی میرفت، آن هم با دست خالی و بدون اعتبار خواستن از دولت. اما برخی از این «عمل نمادین» یک برداشت واژگونه داشتند و پزشکیان را به پوپولیسم متهم کردند. این درحالی است که اگر گرایشها، نگرش و بازدیدها و سخنان رئیس جمهوری در ۵ ماه اخیر را دنبال میکردند، هیچ گاه به چنین برداشتی نمیرسیدند و میفهمیدند که این عمل نمادین با چه هدفی و در چه زمینه و با چه معنایی صورت گرفته است.
مشارکت پزشکیان در عملیات احداث یک مدرسه در یکی از مناطق محروم اهواز، صبح پنجشنبه گذشته انجام شد. این طرح احداث یک مدرسه ۱۵ کلاسه است. این منطقه اهواز با وجود جمعیت زیاد، از سرانه آموزشی بسیار پایینی برخوردار است. پزشکیان هم که قبلاً گفته بود برای رفع کمبود فضاهای آموزشی حاضر است شخصاً کارگری کند، در بخشی از عملیات دیوارچینی این مدرسه مشارکت کرد. نکته اینجاست که قرار بود ساخت این مدرسه در مدت ۳۰ ماه اجرا شود، اما با وجود گذشت ۲ ماه از آغاز عملیات اجرایی، پیشرفت چندانی ندارد.
این امر به تنهایی نشان میدهد که بوروکراسی چه مانعی برای توسعه کشور است. رئیس جمهوری که خود در دهه ۶۰ طی یک سال چندین خانه بهداشت ساخت، حالا باید برای ساخت مدارس منتظر حرکت بوروکراسی باشد که بسیار لخت و کند است. همین است که پزشکیان خودش در اهواز آستین بالا زد تا نشان دهد واقعاً باید آستینها را بالا زد و نمیتوان منتظر ساختارهای کند ماند که هم آهسته حرکت میکنند و هم پروژهها با چند برابر هزینه به سرانجام میرسند، البته بسیار دیر. اما این عمل پزشکیان، با این همه زمینه و معنا و نماد و مفهوم، صرفاً به یک واژه «پوپولیسم» تقلیل داده شد و تمام.
انسانهای توانمند کشور را میسازند، نه پول
معنای اینکه چرا پزشکیان در اهواز خودش دست به کار شد و در ساخت یک مدرسه مشارکت کرد، از اظهارات او در نشست «توسعه عدالت در فضای آموزشی با مشارکت مردم» بهتر فهمیده میشود. این نشست، ظهر پنجشنبه برگزار شد. پزشکیان ابتدا تأکید کرد که «باور داریم و مصمم هستیم که میتوانیم کار رفع کاستیها و کمبود در فضاهای آموزشی را آغاز کرده و با موفقیت و در موعد مقرر به پایان برسانیم.» اما وی نگفت که دولت همه این کارها را میکند، بلکه گفت «اگر مردم را داشته باشیم و مردم باور کنند که ما برای خدمت به آنان هر چه داریم در طبق اخلاص گذاشتهایم، خواهیم توانست همه مشکلات گذشته، امروز و آینده را رفع کنیم.»
برخی پزشکیان را متهم کردند که عدالت آموزشی فقط ساخت مدرسه نیست. آنان احتمالاً این بخش از سخنان رئیس جمهوری در همین نشست را نخواندند. وی پس از انتقاد از اینکه چرا فرزندان ایران زمین در مدارس کپری حضور پیدا میکنند و کیفیت آموزش به آنها مطلوب نیست، گفت: «گام اول ساختن مدارس مناسب و رفع کمبود فضاهای آموزشی است، اما در گام بعدی باید شیوه و کیفیت آموزش به شکلی ارتقا یابد.» بنابراین مسأله فقط ساخت مدرسه نیست، بلکه ارتقای کیفیت آموزشی هم بخشی از راه رسیدن به عدالت آموزشی است.
اما چرا پزشکیان بیل به دست گرفت؟ و چرا همیشه در هر سفر، از جمله خوزستان تأکید میکند که مردم باید پیشگام شوند و منتظر دولتها نمانند؟ در این اظهارات پزشکیان میتوان چرایی اتخاذ این رویکرد را دریافت: «انسانهای توانمند و با انگیزه هستند که میتوانند مملکت را حفظ کنند و بسازند، نه پول و منابع. ما امروز زیر پای خود آب، گاز، نفت و انبوه منابع و معادن را داریم اما مشکل هم زیاد داریم؛ مشکل اصلی ما نبودن آن آدمهایی است که اگر داشته باشیم، حتی اگر زیر پایمان منابع هم نداشته باشیم، از هیچ طلا میسازند.»
بخش دیگر سخنان رئیس جمهوری، باز هم شائبه پوپولیست بودن پزشکیان را رد میکند، آنجا که گفت: «ما با تمام وجود به صحنه میآییم و با کمک همه ادارات، سازمانها، انجمنها و سمنها به طور قطع مشکلات آموزشی و سایر مشکلات کشور را حل خواهیم کرد. به استاندار گفتم که چرا باید مشکل آب و فاضلاب در استان خوزستان وجود داشته باشد؟! چرا نمیتوانیم این مشکل را حل کنیم؟ ما اختیار میدهیم تا با کمک هم مشکلات را حل کنیم.
با شما هم جلسه خواهیم داشت. من به جلسه تشریفاتی علاقهای ندارم. فقط با هم در سایر جلسات به دنبال حل مشکلات باشیم. در خبرها آمده بود به خاطر سفر ما کارخانهها را تعطیل کردند تا هوای استان پاک شود اینکه نمیتوانیم این مشکل را حل کنیم هم نشان میدهد یک جای کار میلنگد و مشکل وجود دارد. من که میدانم چند ماه در سال یا کل سال مشکل هوا در این استان وجود دارد در این اندازه میدانیم که کسی نتواند سر ما کلاه بگذارد.»
اظهارات پزشکیان بیانگر این است که او راه توسعه و راهحل مشکلات را از دل همکاری و همدلی دولت و ملت دنبال میکند.
این بخش از سخنانش بیانگر همین مسأله است: «ما باید با هم جلسه بگذاریم و برنامه و نقشهای برای حل مشکلات تهیه کنیم ما باید با هم دنبال پیدا کردن یک راهحل علمی باشیم و آن را اجرایی کنیم، نه اینکه دنبال سخنرانی باشیم. نباید من مدام بگویم که چه مشکلاتی وجود دارد، بلکه باید وقت گذاشته و مشکل را حل کنم. نه اینکه شعار دهم، بعد نتوانم به آن عمل کنم و مردم بگویند اینها هم مثل بقیه آمدند و صرفاً حرف زدند. ما باید به جای سخنرانی دنبال حل مشکلات مردم باشیم.»
چطور میتوان چنین اظهاراتی را به پوپولیسم یا عوامفریبی نسبت داد؟
ما به قرآن عمل نکردیم
عصر پنجشنبه نوبت برگزاری برنامه «نشست با فرهیختگان و نخبگان خوزستان» بود. این جلسه هم با گفت و شنود همراه بود. بیشتر نخبگان استان گفتند و کمتر رئیس جمهوری سخن گفت. به جای آن، پزشکیان بیشتر شنید تا اینکه بخواهد صرفاً گوینده باشد. اما آنجا که رئیس جمهوری سخن گفت، از ضرورت توجه به اخلاق مدنی و اسلامی برای توسعه کشور گفت، اخلاقی که میتواند زمینه ساز همکاری ملی همه گروهها و اقوام برای توسعه و تعالی کشور باشد.
رئیس جمهوری در این نشست با بیان اینکه اگر بنده و شما در استان اقدام عملی نکنیم، با امضا و کاغذبازی کاری از پیش نمیرود، اظهارکرد: «ما تصمیم گرفتهایم که تمام کمبودها در عرصه فضاهای آموزشی را در مدت یکسال رفع کنیم، پول هم نداریم، حالا آیا به نظر شما با امضا و دستور دادن امکانپذیر است؟ اگر امکانپذیر است شما بیایید بروید و بسازید!»
وی نشان داد که رئیس جمهوری نیست که حرف بزند، بلکه از راه رفته و تجربه عملی خود هم سخن میگوید. او با اشاره به تجربه خود در ساخت خانههای بهداشت در زمان ریاست دانشگاه در آذربایجان شرقی افزود: «وقتی ما امیدمان را از خارج استان قطع کردیم، توانستیم مشکل کمبود امکانات بهداشتی در استان را برطرف کنیم. امروز اگر قرار باشد مشکل بیعدالتی و تبعیض در زمینه آموزشی را در کشور برطرف کنیم، این مردم هستند که میتوانند این کار را بکنند نه دولت.»
وی اضافه کرد: «من امروز به شما هر امضایی بخواهید میدهم، اما پول ندارم، شما اگر میتوانید بروید مشکلات را برطرف کنید، اما ما مردم را داریم و باور داریم که با کمک مردم میشود مشکلات را حل کرد و این کار را هم خواهیم کرد.»
پزشکیان در ادامه با بیان اینکه از عمق جان باور دارم که حق با شماست و خوزستان خیلی محروم است، تصریح کرد: «اگر ما قرار است دین اسلام و مذهب شیعه را به عنوان راه زندگی و کسب عزت به جهانیان معرفی کنیم، باید به دستورات آن عمل کنیم.
این قرآن است که ما را از ذلت بیرون کشیده و به عزت میرساند، وقتی ما امروز در اینجا قرار داریم، یعنی به قرآن و سیره ائمه بهدرستی عمل نکردهایم. قرآن برای خواندن صرف نیست، بلکه برای عمل کردن است.»
رئیس جمهوری در ادامه، اشارهای هم به سیاست خارجی کرد و گفت: «دشمنان خیال میکنند با تحریم و محاصره میتوانند ما را به زانو دربیاورند، ما با هیچ کس در دنیا سر دعوا نداریم، بلکه به دنبال این هستیم با هم در سایه صلح و آرامش زندگی کنیم.»
وی با تأکید بر اینکه باید دست به دست هم بدهیم و اختلافها را کنار بگذاریم، اضافه کرد: «باید با وحدت و انسجام دست به دست هم بدهیم و مشکلات را برطرف کنیم. خاک خوزستان همهاش طلا است؛ ما آمدهایم تا مشکلات حل را کنیم.»
۳ ساعت شنیدن
پزشکیان در نشست شورای برنامهریزی و توسعه خوزستان هم شرکت کرد، اما وقتی خودش شروع به صحبت کرد که قبل از آن، نزدیک به سه ساعت به مسائل مطرح شده از سوی مسئولان استان و نیز گزارشهای بازدید وزرا گوش داده بود.
رئیس جمهوری در این نشست تأکید کرد: «اینگونه عمل نخواهیم کرد که حرفهایی بزنیم اما به آن عمل نکنیم. وزرای دولت در آینده نزدیک یک به یک در روزهای مختلف به استان خواهند آمد تا با شما نمایندگان و مسئولان استان شهر به شهر سفر و مشکلات را با توجه به منابع موجود پیگیری کنند.»
رئیس جمهوری در این نشست یک خبر مهم برای خوزستانیها داشت، خبری که در صورت تحقق میتواند بخش زیادی از محرومیت و نیازهای استان را برطرف کند. این خبر، به معنی بهرهمندی بیشتر خوزستان از درآمدهای حاصل از نفت و گاز است. رئیس جمهوری در این باره گفت: «از وزیر نفت نیز خواستهایم تا به طور جدی وصول منابع مربوط به مسئولیتهای اجتماعی بنگاههای اقتصادی و صنعتی استان را پیگیری و بر صرف کامل آنها در خود استان نظارت کند. همچنین مقرر شد که واحدها و بنگاههای اقتصادی استان، حسابهای بانکی خود را به خوزستان منتقل کنند تا منابع مالی آنها در خود استان گردش داشته باشد و پولهای آنها به تهران منتقل نشود.»
اختصاص ۸۰ هزار میلیارد تومان اعتبار به خوزستان
پایان بخش سفر رئیس جمهوری، گزارشی بود به مردم استان از طریق شبکه استانی. پزشکیان در این گفتوگوی تلویزیونی ابتدا اشاره کرد که «تمام تلاش ما در دولت این است که با حل مشکلات از شرمندگی مردم درآییم.» وی افزود: «وزرا و مدیران ارشد دولت در این سفر و در گام اول در شهرهای مختلف استان حضور یافتند و با گفتوگو با مردم و جلسه با مدیران محلی مسائل و مشکلات این شهرها را در قالب گزارش مفصلی تهیه کردند که بخشی از آن در جلسه شورای برنامهریزی و توسعه استان مطرح شد.»
وی به مصوبات و اعتبارات تخصیص داده شده به خوزستان اشاره کرد و گفت: «در این سفر حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان شامل ۲۹ هزار میلیارد از منابع دولت، ۴۴ هزار میلیارد از اعتبارات بانکی و ۱۱ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری و آورده شرکتهای دولتی به استان تخصیص داده شده که در صورت نیاز این رقم قابل افزایش نیز خواهد بود.»
بــــرش
پزشکیان در گفتوگو با شبکه ۱ تلویزیون روسیه:
قرار نیست تسلیم خواستههای زیادهخواهان شویم
رئیس جمهوری با بیان اینکه ایران کشوری نیست که تازه به دنیا آمده و با نگاهها و چهارچوبهای مدنظر زیادهخواهان شکل گرفته باشد؛ گفت: ما هستیم و ماندیم و طبیعتاً توافق بلندمدت و راهبردی که با فدراسیون روسیه امضا کردیم، نشان از آن دارد که قرار نیست، نه روسیه و نه ایران تسلیم خواستههایی شویم که آنها میخواهند برای ما طراحی کنند و قادریم در منطقه سیاستها و آرامش، امنیت، توسعه و اقتصاد را با همدیگر و به همراه یکدیگر توسعه دهیم. به گزارش ایرنا، مسعود پزشکیان در گفتوگویی با شبکه ۱ تلویزیون روسیه که در جریان سفر اخیرش به مسکو انجام شده بود، با تأکید بر ضرورت حفظ حقوق و احترام متقابل کشورهای همسایه و جلوگیری از سوءاستفاده دیگران از اختلافات و تشدید آن، در پاسخ به سؤالی درباره توانمندیهای ایران در دفاع از خود، گفت: ما برای دفاع از کشورمان، اگر وحدت را حفظ کنیم و با هم باشیم، موشک داشته باشیم یا نه، آنها قادر نخواهند بود ما را زمینگیر کنند، ولی در عین حال، توان نظامی خود را روز به روز تقویت میکنیم تا نتوانند به راحتی حتی هوس حمله به ما را در سر بپرورانند و مثل غزه ما را بمباران کنند و شخم بزنند و دنیا صدایش درنیاید.
انتهای پیام/