«باسل العدرا» فیلمساز فلسطینی: زمان دخالت جدی جامعه جهانی در فجایع غزه فرا رسیده است

یک اسکار برای «‌فلسطین قهرمان»

هنر

89960
string(799) "[{"name":"a","aspect":"16:9","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"1","_sx":"1","_r":"0","_h":"335","_w":"595.5555555555555","_y":"0","_x":"2.22222222222223","source":"\/news\/photo\/1403\/12\/16\/8f97341bfebcd922eb5a9122f7ec39c4.jpg","_pr_css":"display: block; width: 161.194px; height: 107.463px; min-width: 0px !important; min-height: 0px !important; max-width: none !important; max-height: none !important; transform: translateX(-0.597015px);"},{"name":"b","aspect":"1:1","width_small":"480","width_medium":"720","width_large":"960","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""},{"name":"c","aspect":"16:6","width_small":"720","width_medium":"960","width_large":"1250","_sy":"","_sx":"","_r":"","_h":"","_w":"","_y":"","_x":"","source":""}]" یک اسکار برای «‌فلسطین قهرمان»

در مراسم روز دوشنبه توزیع جوایز «اسکار ۲۰۲۵» یک اتفاق ویژه افتاد. در این آیین که همچون همیشه در تالار «دالبی تیاتر» شهر لس‌آنجلس آمریکا برپا شد، اسکار برترین «مستند بلند» به فیلم «هیچ سرزمین دیگری» (یا «سرزمین دیگری نیست») اختصاص یافت.

وصال روحانی گروه فرهنگی|  این فیلم محصول تلاش هنرمندان فلسطینی و یکی- دو اسرائیلی ساکن سرزمین‌های اشغالی است؛ اسرائیلی‌هایی که همانند همه مردم آزاده جهان با فجایع صورت گرفته توسط رژیم سفاک صهیونیستی در نوار غزه طی تهاجم ۱۶ ماهه این رژیم به فلسطینی‌های ساکن این منطقه مخالفند و آن را محکوم می‌کنند. نتیجه این نگرش مشارکت این دو گروه در ساخت فیلمی است که تجاوز اسرائیلی‌ها را محکوم و آزادگی فلسطینی‌های قهرمان را ستایش می‌کند و نوید می‌دهد که زمان فتح و ظفر نهایی برای ملت فلسطین نزدیک است.

موشکافی یک نقشه خبیثانه
همچون تمامی شاخه‌های 24گانه اسکار، 5 کاندیدا برای جایزه بهترین «مستند بلند» هم معرفی شده بودند اما «هیچ سرزمین دیگری» چنان مضمون محور و پیام‌هایش آنقدر منصفانه و انسانی است که «آکادمی علوم سینمایی و هنرهای تصویری» (نهاد مجری و ارائه کننده جوایز اسکار) آن را بر هر چهار نامزد دیگر کسب این جایزه ارجح شمرد. این فیلم فقط متمرکز بر جنگ نابرابر اخیر در غزه نیست و به واقع بین سال‌های 2019 تا 2023 تهیه شده و در نتیجه به بحث کلی‌تر سیطره قوای شیطانی صهیونیسم بر سرزمین فلسطینی‌ها می‌پردازد و آن را موشکافی می‌کند.
 در این فیلم «باسل العدرا» که یک فعال سیاسی واقعی است افشای هجوم سربازان اسرائیلی را به شهر زادگاه وی (به نام التوانی  واقع در جنوب کرانه غربی) به قصد تسخیر این مکان و تبدیل کردنش به یک پایگاه نظامی به تصویر کشیده است. کوشش‌های باسل العدرا در راه تهیه این فیلم ابتدا بدون نتیجه ماند تا اینکه روزی با یک روزنامه‌نگار یهودی به نام یووال آبراهام آشنا شد. آبراهام با تأیید تلاش‌های باسل به او کمک کرد تا با عملی شدن تهیه این فیلم، نقشه خباثت‌آمیز اسرائیلی‌ها رو شود و از مؤثر واقع شدن طرح آنها جلوگیری شود.
 
به این نسل‌کشی پایان دهید
باسل العدرا روز دوشنبه پس از حضور روی «سن» اسکار و دریافت جایزه‌اش گفت: «فیلم من نمایانگر نه فقط یک مقطع کوتاه از جنگ اسرائیل با فلسطینی‌ها بلکه ستیزی است که آنها از حدود 80 سال پیش با ورود به خاورمیانه و اشغال سرزمین آبا و اجدادی فلسطینی‌ها شروع کردند و آن را تا امروز استمرار بخشیده‌اند، بنابراین شما با رنج سترگی رو در رو می‌شوید که طی دهه‌هایی متوالی به ملت شریف فلسطین تحمیل شده است.» او افزود: «دو ماه پیش از موهبت پدر شدن برخوردار شدم و امیدم به عنوان پدر دختری که اینک نگهدار و حافظ او هستم، این است که وی با رشد در سال‌های بعدی با همان ستمی مواجه نشود که من و نسل‌های قبل از من در سرزمین‌های اشغالی آن را متحمل شده‌اند.
تقاضای من از جامعه جهانی این است که با جدیتی هر چه بیشتر به معضلات فلسطینی‌ها بیندیشند و به بی‌عدالتی‌های رایج در غزه پایان بخشند و نگذارند که نسل‌کشی وحشتناکی که در این منطقه وجود دارد، استمرار یابد.»
 
سازمان ملل باید دخالت کند
یووال آبراهام نیز به نوبه خود طی مراسم دالبی تیاتر پیرامون «هیچ سرزمین دیگری» به حاضران گفت: «اگر من با باسل در تهیه این فیلم همکاری کردم، به این خاطر بود که دو دست همیشه بیش از یک دست صدا دارد و اتحاد، راه پیروزی و بهترین وسیله برای رسیدن به مقصود و هدف است. نابودسازی غزه که به رغم برقرار شدن آتش‌بس همچنان برقرار است، باید خاتمه یابد و تمامی اسرا معاوضه شوند و صلح دیرپا در منطقه مستقر گردد.» آبراهام اضافه کرد: «رژیم تل‌آویو همچنان مشغول تجاوز به حقوق حقه فلسطینی‌هاست، حال آن که باید حقوق آنها را محفوظ نگه دارد. چه ایرادی دارد که سازمان ملل برای یک بار هم که شده به طور جدی و فعال وارد صحنه شود و مناقشات موجود را با کمک گرفتن از نیروهای حافظ صلح حل و فصل کند؟»
 
متکی به آرشیو شخصی «عدرا»
«هیچ سرزمین دیگری» به رغم افتخارات و جوایز متعددی که در این سو و آن سوی جهان کسب کرده، به سبب عدم رویکرد استودیوهای ‌هالیوودی به آن هیچ گاه به طور گسترده اکران عمومی نشد و تهیه‌کنندگان فیلم فقط یک هفته آن را در «لینکلن سنتر» در نیویورک به نمایش درآوردند تا در ملاحظات اسکار قرار گیرد. این فیلم در جشنواره معتبر اخیر برلین جایزه بهترین اثر مستند را گرفت و جایزه «مردمی» (محبوب‌ترین فیلم از نظر بینندگان عادی) را هم کسب کرد. مجمع منتقدین نیویورک نیز این فیلم را به عنوان بهترین فیلم بلند غیرداستانی سال برگزیده است. این فیلم البته تا حد زیادی متکی بر آرشیو شخصی باسل ادرا بوده و به این سبب توانسته است روند نابودسازی تدریجی غزه با استفاده اسرائیلی‌ها از بولدوزر و سایر امکانات عظیم نظامی‌شان را به خوبی به تصویر بکشد.
 
سند کامل یک پاکسازی قومی
در این فیلم می‌بینیم که صهیونیست‌ها چگونه چاه‌های آب باقی مانده در غزه را با استفاده از سیمان مسدود و جریان یافتن آب را غیرممکن می‌کنند تا فلسطینی‌ها نتوانند روند بازسازی غزه را شروع کنند. در فیلم باسل العدرا صحنه‌های تأسف‌آوری از تیراندازی بی‌رحمانه صهیونیست‌ها به سمت مردم غیرمسلح فلسطین که مشغول اعتراض به ویران شدن خانه‌هایشان هستند، مشاهده می‌شود.
شایان ذکر است که 3/2 میلیون فلسطینی که ساکن غزه بودند، طی بمباران بی‌وقفه این منطقه به دست اسرائیلی‌ها از اکتبر 2023 به این سو، بی‌خانمان و آواره شدند و بیش از 65 هزار نفر از آنها شهید و فزون‌تر از 145 هزار نفر هم مجروح شدند. ارتش صهیونیستی طی دو- سه ماه اخیر تهاجماتش را به کرانه باختری هم شدت بخشیده و از این طریق زندگی سه میلیون فلسطینی ساکن این منطقه را مختل کرده و بسیاری را به خاک و خون کشیده است.
اینها به واقع نماد کامل و سند تام و تمام یک پاکسازی وسیع قومی به دست رژیم جعلی تل‌آویو و یک اقدام آپارتایدی هولناک بوده است. چیزی که حتی آکادمی «کاملاً غربی» اسکار هم نتوانست نسبت به آن بی‌تفاوت بماند و با اهدای اسکار بهترین مستند سال به این اثر ارزشمند هنری به گونه‌ای با خیل معترضان به نسل‌کشی هولناک غزه، در جای جای جهان «هم‌آوا» شد.
رژیم صهیونیستی در نقطه مقابل طی 48‌ساعت گذشته برخوردی به‌شدت منفی و خشمگینانه با این فیلم داشته و به سبب رو شدن هر چه بیشتر جنایاتش طی این اثر مهم سینمایی، سازندگان آن را به دروغ‌پردازی متهم کرده است.

ایران آنلاین
انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار هنر