سود تضعیف و اختلافافکنی در تیم اقتصادی دولت به جیب چه کسی میرود؟ این سؤالی است که باید پرسیده شود. بعد از قرار دادن وزیر اقتصاد زیر سایه استیضاحی که قرار است یکشنبه آینده برگزار شود، پروژه دیگری کلید زده شد که هدف اصلی آن ایجاد تصویری مغشوش از رابطه ارکان دولت است. در این پروژه بهطور مشخص رابطه معاون اول رئیسجمهور و وزیر امور اقتصادی و دارایی هدف قرار گرفت.
فضاسازیهای بیرون از مجلس باهدف همراه کردن تعداد بیشتری از نمایندگان با استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه دارد. در این میان فعل و انفعالات داخل مجلس هم جالبتوجه است. ابتدای فرآیند استیضاح، نمایندگانی بودند که دو ماه پیش طرح استیضاح را نوشتند و با این قول که اسامی را رسانهای نمیکنند، توانستند با حدود ۸۰ امضا آن را به مرحله اعلام وصول در هیأت رئیسه برسانند.
دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفت: آقای همتی چوب جادو ندارد و حل برخی مشکلات نیازمند تصمیمگیری در سطوحی بالاتر از وزارت امور اقتصادی و دارایی است.
از روزی که آقای همتی به عنوان وزیر اقتصاد شروع به کار کرد، تصمیماتی اتخاذ کرد که کاملاً کارشناسی بوده و جای بحثی باقی نمیگذارد. در حوزه ارز و دریافت ارزهای دولتی که رانت گستردهای را ایجاد کرده یا درباره انتصابات بخشهای مختلف، تصمیماتی گرفت که کاملاً کارشناسی شده بود. اما اینکه چرا حاصل چنین تصمیماتی به صورت مؤثر بر ارز، معیشت و قیمتها تأثیر نداشت، به سایر عوامل اثرگذار در اقتصاد باز میگردد. اقتصاد ایران اقتصادی سیاسی است.
مجلس دهم که آقایان کرباسیان یا ربیعی را استیضاح کرد با مجلس فعلی متفاوت بود. نمایندگان هم از دو طیف اصولگرا و اصلاحطلب بودند. در همان مجلسی که اصلاحطلب و طرفدار آقای روحانی بودند، کرباسیان استیضاح شد. ضمن اینکه در مجلس دهم موضوعات سیاسی نبود، بلکه عملکرد و اقدامات افراد بود.
استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی یکشنبه هفته آینده در حالی در دستور کار قرار میگیرد که یک پرسش جدی پیش روی مردم و نمایندگان قرار دارد. پرسش این است: استیضاح عبدالناصر همتی چه تأثیری بر وضعیت اقتصاد کشور خواهد گذاشت و با فرض رأی موافق مجلس به استیضاح، آیا بازارها بهتر خواهند شد؟شاید پاسخ به این سؤالات به سطحی از آیندهپژوهی نیاز دارد، اما با رجوع به وضعیت مشابه در گذشته یافتن این پاسخ چندان سخت نیست. زیرا در گذشته هم بودند نمایندگانی که در وضعیتی مشابه امروز، راهحل اقتصاد را استیضاح وزیر وقت اقتصاد میدانستند. اما آن نمایندگان که در گذشته طراح استیضاح وزیر اقتصاد وقت هم بودند، امروز با دراختیار داشتن نتایج عینی آن تجربه، در صف مخالفان استیضاح ایستادهاند. زیرا آن تجربه به این نمایندگان نشان داده است که استیضاح نتوانسته و حالا هم نمیتواند راهکار عملی پاسخ به مسائل و حل مشکلات باشد.
تذکر رهبر معظم انقلاب باید همچنان برای مجلسیها تازگی داشته باشد. بله! نظارت و استیضاح حق قانونی نمایندگان است اما نباید به اسم نظارت، افراط و از واقعیتها چشم پوشی کرد.
ساعاتی پس از اعلام وصول استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس جمهوری با حضور سرزده در این وزارتخانه، این بار به دفاع از وی پرداخت.
هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی روز گذشته طرح استیضاح وزیر امور اقتصادی و دارایی را که به امضای ۹۱ نماینده رسیده بود، اعلام وصول کرد. بر اساس اعلام احمد نادری، عضو هیأت رئیسه، جلسه استیضاح یکشنبه ۱۲ اسفند برگزار خواهد شد.
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی از اعلام وصول طرح استیضاح وزیر امور اقتصاد و دارایی در صحن علنی مجلس خبر داد.
امروز، سهشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۳، جلسهای غیرعلنی در مجلس شورای اسلامی با حضور مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، و محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، برگزار شد.