در یک سال آبی که از ابتدای مهر شروع و تا پایان شهریور سال بعد ادامه دارد، میزان بارندگی معمولاً ۲۸۰ میلیمتر است. اما اگر بارندگی در طول این ۱۲ ماه کمتر از ۲۸۰ میلیمتر باشد، از نظر هواشناسی به آن سال، سال خشک یا سال خشکسالی گفته میشود.
در پی مصرف بیرویه منابع تجدیدپذیر آب و تهدید جدی برای پایداری منابع آبی کشور، وزارت نیرو از برنامهای به نام «نقشه راه آب» رونمایی کرده که هدف آن بازگرداندن تعادل به سیستم آب کشور تا افق ۱۴۲۰ است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری و امور اجتماعی شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: تعدادی از پروانه بهرهبرداری صادرشده برای بهرهبرداری از آبخوانهای کشور از گذشته تاکنون متناسب با شرایط اقلیمی و ظرفیت آبخوانها نبوده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: بهرهبرداری از ۷ تصفیهخانه فاضلاب تا پایان امسال عملیاتی میشود.
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: مدیریت مصرف ۲۰ درصدی امکان تأمین آب پایدار برای تهران را محقق میکند.
سخنگوی صنعت آب با اشاره به دیپلماسی موفق آبی کشور، گفت: در سال آبی گذشته (مهرماه ۱۴۰۲ تا پایان شهریورماه ۱۴۰۳) ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب از هیرمند به سمت ایران رهاسازی شد.
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: بر اساس جدیدترین گزارش شرکت مدیریت منابع آب کشور هماکنون میزان پرشدگی سدهای کشور برابر با ۴۷ درصد است.
مجموع بارشها از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۲) تا ۲۴ شهریور که آخرین هفته این سال آبی است به ۲۵۰.۳ میلیمتر رسید که نسبت به سال آبی گذشته ۱۸ درصد رشد داشته است.
عضو پژوهشگاه خاک و آبخیزداری با اشاره به خروج سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب آب از کشور گفت:بخش عمده هدررفت آب در کشور به صورت تبخیر از دسترس خارج میشود که این میزان سه برابر میانگین جهانی است.
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: در نقشه راهآب و برنامه هفتم، برنامهریزی مفصلی در خصوص هدررفت آب صورتگرفته است، اما با پیچیدگیهای بسیاری که جلوگیری از هدررفت آب دارد در سالیان گذشته پیشرفت چشمگیری در این زمینه حاصل نشده و امید است که با بهرهگیری از درسآموختههای گذشته در جهت جلوگیری از هدررفت آب اقدام کنیم.
سخنگوی صنعت آب کشور با بیان اینکه ۶ استان کشور اعم از تهران، بوشهر، فارس، چهارمحال و بختیاری، قزوین و سمنان در صدر جدول کاهش بارش قرار دارند، گفت: حجم مخازن سدهای کشور طی ۱۰ سال اخیر در رتبه چهارم سالهای خشک قرار گرفته است.
سخنگوی صنعت آب کشور با بیان اینکه ۶ استان کشور اعم از تهران، بوشهر، فارس، چهارمحال و بختیاری، قزوین و سمنان در صدر جدول کاهش بارش قرار دارند، گفت: حجم مخازن سدهای کشور طی ۱۰ سال اخیر در رتبه چهارم سالهای خشک قرار گرفته است.
در عمل سد کمالخان مانع تحقق حقابه کامل جمهوری اسلامی ایران در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ شده و ایران در بیست و هشتمین اجلاس کمیساران آب هیرمند، خواستار اصلاح سد «کمالخان» و احداث سرریز بر روی آن در جهت مسیر طبیعی رود هیرمند شد.
شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با صدور اطلاعیهای از مشترکان خواست که طی امروز و روزهای آینده، از مصارف غیرضروری خودداری کنند.
سخنگوی صنعت آب کشور میزان پرشدگی حال حاضر سدهای کشور را ۵۹ درصد عنوان کرد و گفت: حجم مخازن کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته با رشد ۱۰ درصدی و نسبت به متوسط ۵ ساله با رشد ۶ درصدی همراه بوده است؛ در حالی است که ورودی به مخازن نسبت به سال گذشته افزایش ۷ درصدی داشته اما نسبت به متوسط ۵ ساله کاهش ۱۴ درصدی داشته است.
در زمان حاضر با وجود ۳۱ میلیارد و ۱۹۰ میلیون مترمکعب آب ذخیرهشده در سدهای کشور، ۶۰ درصد ظرفیت مخازن سدها پُر و ۴۰ درصد این ظرفیت خالی است.
دبیر علمی اولین همایش ملی هیدرولوژی و منابع آب ایران جزئیات این همایش را تشریح کرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کردستان گفت: در سه سال اخیر، آبرسانی به ۱۳۶ روستای استان با ۹ هزار و ۳۴۰ میلیارد ریال انجام شد.
بر اساس آمارها مصرف آب ۵۲ درصد خانوارهای ایرانی کمتر از الگوهای تعیین است، اما ۴۸ درصد خانوارها جزو مشترکان پرمصرف محسوب میشوند و نکته قابل توجه این است که ۴۸ درصد خانوارهای بالای الگو حدودا ۷۰ درصد حجم آب را مصرف میکنند.
بر اساس آخرین آمار از وضعیت سدهای مهم کشور، در حال حاضر درصد پرشدگی ۳۳ سد بیش از ۵۰ درصد است و میزان بارشها نیز نسبت به سال قبل ۲۰ درصد افزایش داشته است.