دومین نشست فوقالعاده شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پی حملات نظامی به تأسیسات هستهای ایران، با ابراز نگرانی گسترده کشورهای عضو نسبت به تبعات این اقدامات تجاوزکارانه و تاکید بر لزوم احترام به حقوق بینالملل، حفظ نظام عدم اشاعه و بازگشت به مسیر دیپلماسی پایان یافت.
نشست فوقالعاده شورای حکام درباره حمله رژیم صهیونیستی به تاسیسات هستهای ایران، نگاه افکار عمومی و محافل دیپلماتیک را متوجه یکی از آشکارترین نقضهای حقوق بینالملل در سالهای اخیر کرده است؛ نشستی که میتواند به نمادی از پایبندی جامعه جهانی به اصول منشور ملل متحد و اساسنامه آژانس بدل شود یا، در صورت بیعملی، آغازگر دورهای از بیاعتنایی آشکار به قواعد بینالمللی باشد.
چین، روسیه و کشورهای آمریکا لاتین در بیانیهای از مواضع جمهوری اسلامی ایران در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی حمایت و تاکید کردند: ادعاهای موجود در پیشنویس قطعنامه در مورد عدم پایبندی ادعایی ایران و همچنین نتیجهگیری در مورد ناتوانی آژانس، فاقد مبنای واقعی و حقوقی است.
همزمان با آغاز نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بررسی پیشنویس قطعنامه ضدایرانی ارائهشده از سوی انگلیس، فرانسه و آلمان با حمایت ایالات متحده، کشورهای عضو گروه موسوم به «همفکر» در بیانیهای مشترک هشدار دادند که ادعاهای مطرحشده در این سند فاقد مبنای واقعی و حقوقی است و خطر آن وجود دارد که روند حلوفصل موضوع هستهای ایران از چارچوب آژانس خارج شود.
قدرتهای اروپایی به همراه ایالات متحده روز سهشنبه قطعنامهای را به دیدبان هستهای سازمان ملل ارائه کردند که در آن آنچه که «عدم پایبندی ایران به تعهدات هستهایاش» خوانده شده، محکوم شده است.
هیئت نمایندگی اتحادیه اروپا در سازمانهای بینالمللی در وین با صدور بیانیه ای به تکرار ادعای «رافائل گروسی» درباره نظارت بر پادمانها در ایران پرداخت.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با حضور نمایندگان ۳۵ کشور عضو این شورا در وین آغاز بهکار کرد.
«بهروز کمالوندی» معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی شامگاه یکشنبه ۱۸ خرداد در آستانه برگزاری نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با حضور در برنامه «گفتوگوی ویژه خبری» در خصوص آخرین وضعیت پرونده ایران و اقدامات مدیرکل آژانس سخن گفت.
کشورهای غربی در ادامه سیاسیکاری علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران، با طراحی پیشنویس قطعنامهای جدید در نشست پیشروی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تلاش دارند مسائلی را که ۱۰ سال پیش در چارچوب برجام مختومه اعلام شد، بهعنوان اهرم فشار سیاسی علیه ایران و در میانه مذاکرات با آمریکا احیا کنند؛ اقدامی که ایران هشدار داده با پاسخی جدی و قاطع مواجه خواهد شد.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه نوشت: هرگونه اقدام سیاستزده برخی دولتها در شورای حکام در مورد دو موضوع ادعایی اثبات نشده مربوط به بیش از دو دهه پیش، میتواند علیرغم سیاست اصولی ایران، تداوم کامل مسیر همکاری ایران و آژانس درخصوص فعالیتهای فعلی ایران را با مشکلات جدی روبرو کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود درباره برنامه هستهای ایران، به جای ارائه ارزیابی فنی و بیطرفانه، بار دیگر بر ادعاهای سیاسی کشورهای غربی تأکید کرده است. این گزارش که در آستانه نشست شورای حکام منتشر شده، با نگاهی یکسویه، مسیر حفظ فشارهای سیاسی بر ایران را دنبال میکند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تکرار ادعاهای سیاسی درباره برجام مدعی شد که این توافق به یک پوسته خالی تبدیل شده و باید چارچوب جدیدی برای نظارت بر برنامه هستهای ایران تدوین شود.
سفارت روسیه در تهران در بیانیهای با انتقاد از اقدامات ضد ایرانی و تحریک آمیز آمریکا، انگلیس، آلمان و فرانسه در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد: در پس تلاشها و صدور قطعنامه در شورای حکام به وضوح تمایل این کشورها برای معرفی تهران به عنوان تهدید اصلی در خاورمیانه به هر روشی و در نتیجه منحرف کردن توجه جهانی از بحران غزه دیده میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در واکنش به صدور قطعنامه ضدایرانی شورای حکام گفت: پاسخ متقابل ایران به قطعنامه شورای حکام در دستور کار قرار گرفته است.
شماری از صاحبنظران بینالملل در یادداشتهایی برای «ایران» از اهمیت طراحی یک نقشه راه میان ایران و آژانس با هدف پایان دادن به زمین بازی مذاکرات هستهای و تعیین تکلیف سخن گفتند.
سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین طی سخنانی در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران در گفتار و عمل، تمایل خود را برای تعامل سازنده با آژانس نشان داده است اما در واکنش به اقدامات نسنجیده تردیدی نخواهد کرد.
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در پیامی از آغاز نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد که موضوع توافق پادمانی و انپیتی آژانس با ایران و راستیآزمایی و نظارت هستهای آژانس در ایران نیز در دستور کار آن قرار دارد و طی روزهای آتی بررسی خواهد شد.