صادرات آبزیان به ۴۵ کشور دنیا رشدی ۳۲ درصدی داشت

ارزآوری یک میلیارد دلاری محصولات شیلاتی

کشاورزی

296
ارزآوری یک میلیارد دلاری محصولات شیلاتی

میزان وزنی صادرات محصولات شیلات در پنج ماهه ابتدایی سال‌جاری ۶۸ هزار تن بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۲ درصد افزایش نشان می‌دهد.

به گزارش ایران؛ کشاورزی و صنایع غذایی یکی از صنایعی بوده است که همزمان با تحریم‌ها علیه ایران توانسته به موفقیت‌های زیادی برسد و چه به لحاظ تولید چه به لحاظ صادرات رشد قابل توجهی را داشته باشد، به طوری‌که کشورمان در حال حاضر با افزایشی 10 میلیون تنی شاهد تولید 130 میلیون تن محصول کشاورزی است و از طرف دیگر صادرات محصولات کشاورزی و موادغذایی به بیش از 5 میلیارد دلار رسیده است.

به طوری که شاهد آن بودیم که همزمان با کاهش ارزآوری زعفران و نوسانات مختلف در بازار صادرات پسته(گاهی افزایشی صادرات و گاهی کاهش آن) دو صنعت فرآورده‌های لبنی و محصولات شیلاتی خودنمایی کنند و آمارهای گمرک حاکی از آن باشد که صادرات محصولات شیلاتی به بیش از 650 میلیون دلار برسد. این درحالی است که هدفگذاری صورت گرفته برای ارزآوری صادرات محصولات شیلاتی به اینگونه است که تا پایان این برنامه باید به صادرات یک میلیارد دلاری این محصولات نائل شویم.

روند روبه رشد خودکفایی 

بیشترین صادرات محصولات شیلاتی کشورمان طی سالیان اخیر میگو، قزل آلا، خاویار، ماهیان حرام گوشت، خوراک آبزیان بوده است که با توجه به هدفگذاری‌های صورت گرفته برای افزایش تولید این آبزیان و افزایش صید کشورمان می‌تواند به برنامه‌های مدنظر قرار گرفته ودر برنامه هفتم توسعه رسید. به عنوان نمونه باید گفت که در سال گذشته میزان صادرات میگو به حدود 103 میلیون دلار، خوراک آبزیان به 46 میلیون دلار، سگ ماهیان به 64 میلیون دلار، کپور ماهیان به 40 میلیون دلار رسید.

همچنین آمارهای تولیدی نشان می‌دهد کشورمان در سال گذشته به خودکفایی 80 درصدی در تولید تجهیزات مربوط به پرورش ماهی در قفس، خودکفایی 77 درصدی در تولید تخم چشم زده ماهی قزل آلا، خودکفایی 98 درصدی در تولید خوراک میگو و تولید 5.5 میلیارد لارو میگو رسیده است. این درحالی است که در سال‌های گذشته همواره کشورمان ارز زیادی را برای واردات تخم چشم زده ماهی قزل‌آلا اختصاص می‌داد و کشورمان یکی از اصلی‌ترین واردکنندگان این محصول در دنیا بود.

تمرکز بر جهش 100 درصدی تولید

از طرف دیگر باید گفت که هم‌اکنون سرانه مصرف آبزیان در کشورمان 13.8 کیلوگرم بوده، این در حالی است که متوسط جهانی مصرف 20 کیلوگرم است. آمارها نشان می‌دهد، کل تولیدات شیلاتی در سال گذشته یک میلیون و۳۶۰ هزار تن بوده ولی در افق بلندمدت، سازمان شیلات موظف به تولید 2 میلیون و 600 هزار تن آبزی است، از طرف دیگر استان‌های مازندران، خوزستان، گیلان، بوشهر و لرستان رتبه‌های اول تا پنجم حوزه آبزی پروری را در کشور به خود اختصاص داده‌اند.

شکست رکورد ۶۵۰ میلیون دلاری صادرات

در همین خصوص حسین حسینی، رئیس سازمان شیلات ایران به اهمیت امنیت غذایی در اقتصاد کشور اشاره و یادآور شد: امنیت غذایی در شرایطی به دست می‌آید که خود را با شرایط موجود و پتانسیل‌های آن تطبیق دهیم.

وی با بیان اینکه حکمرانی غذایی مورد تأکید رهبرمعظم انقلاب، جایگاه شیلات را در این حوزه بااهمیت ساخته است، گفت: افزایش تولید در واحد سطح و حضور آبزیان در سفره مردم یکی از اهداف سازمان شیلات است

معاون وزیر جهاد کشاورزی از صادرات محصولات شیلاتی به ۴۵ کشور دنیا در پنج ماهه نخست امسال خبر داد و گفت: انواع ماهیان دریایی، خوراک آماده آبزیان و میگو در صدر محصولات صادراتی است.

رئیس سازمان شیلات ایران اظهارداشت: طبق اعلام گمرک، صادرات محصولات شیلاتی در پنج ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ افزایش ۳۲ درصدی از نظر وزنی و افزایش ۲۴ درصدی از نظر ارزشی داشته است.

وی اضافه کرد: میزان وزنی صادرات محصولات شیلات در پنج ماهه ابتدایی سال‌جاری ۶۸ هزار تن بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۲ درصد افزایش نشان می‌دهد.

وی تصریح کرد: در سال گذشته با صادرات ۲۱۰ هزار تن محصول شیلاتی به بیش از ۵۰ کشور هدف، رکورد ۶۵۰ میلیون دلاری صادرات آبزیان از لحاظ ارزشی شکسته شد که این امر نشان از پایبندی کشورمان به استانداردهای بین‌المللی دارد. حسینی از دستور کار قرار گرفتن مواردی چون شناسنامه‌دار کردن مزارع شیلاتی و شناسه‌دار کردن محصولات شیلاتی خبر داد و گفت: سامانه سجاک نیز قابلیت رصد محصولات شیلاتی پیش از تولید، زمان تولید و پس از آن را داراست.

وی تصریح کرد: تحقق صادرات ۳۰۰ هزار تنی انواع آبزیان به ارزش حدود ۷۰۰ میلیون دلار تا پایان سال‌جاری قابل پیش‌بینی است. معاون وزیر در سازمان شیلات، به مستمر بودن تولیدات شیلاتی در تمامی فصول اشاره کرد و گفت: کم‌آب‌بر بودن تولیدات شیلاتی، سالم بودن غذاهای تهیه شده از آبزیان و بازارپسندی محصولات در بازارهای داخلی و بین‌المللی برخی از مزیت‌های آبزیان است و درصدد هستیم تا ارزش افزوده تون ماهیان را با تولید محصولات خاص چون «ساشی می» افزایش دهیم.

گفتنی است در وضعیت فعلی نیز محصولات مختلف شیلاتی، بازارهای زیادی را فتح کرده‌اند، به طوری که هم‌اکنون شاهد توسعه صادرات میگو به روسیه و چین هستیم که این مهم البته با توجه ویژه مسئولین به افزایش تجارت با این دو کشور صورت گرفته است.
انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار کشاورزی