حمیدرضا جلاییپور درباره اینکه چرا در انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم با پدیدهای به نام مسعود پزشکیان روبه رو شدیم، گفت:. اول اینکه انتخابات ١۴٠٠ به روشنی نشان داد که جمهوری اسلامی که از درون یک انقلاب مردمی متولد شده بود، با «کسری محبوبیت» روبهرو شده بود. لذا انتخابات در ١۴٠٣ کمی رقابتیتر برگزار شد. علت دوم این بود که با انتخابات ١۴٠٠ یک «دولت یکدست» شکل گرفت، اما دو هدفی که از تشکیل این دولت مد نظر بود، تأمین نشد.
محمد خوش چهره، کارشناس مسائل اقتصادی در یادداشتی نوشت: در بررسی عملکرد اقتصادی دولت مسعود پزشکیان، باید به این نکته توجه کنیم که شرایط مختلف اقتصادی، از جمله تحریمهای شدید و محدودیتهای بینالمللی، باعث شده است که برخی اهداف و برنامهها با دشواریهایی مواجه شوند.
آذر منصوری، دبیرکل حزب اتحاد ملت در یاداشتی نوشت: در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری دوره چهاردهم، مردم ایران به انتخابی با نگاه ایجابی و سلبی دست زدند. این انتخابات به نوعی منعطف به شرایط حساس کشور و نگرانیهایی بود که جامعه از وضعیت موجود داشت.
عباس سلیمی نمین، فعال سیاسی اصولگرا در یادداشتی نوشت: مشارکت در انتخابات یکی از شاخصهای مهم در سنجش سلامت دموکراتیک یک کشور است. هرچه رقابتهای انتخاباتی بیشتر و جدیتر باشد، به طور طبیعی میزان مشارکت عمومی افزایش مییابد.
تقی آرامکی، جامعه شناس در یادداشتی نوشت: در مرحله اول انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم در سال گذشته، آقای پزشکیان عمدتاً بر شعار عدالت اجتماعی تأکید داشت. این موضوع، محور اصلی رقابت او با سایر نامزدها، بویژه رقبای اصولگرا بود. در این مرحله، آرای مردم تقریباً به دو بخش تقسیم شد: بخشی که به اصولگرایی پایبند و بخشی که معترض به آن بودند اما همچنان در انتخابات شرکت کردند. در نتیجه، آرای آقای پزشکیان با رقبای اصلیاش تقریباً برابر بود.
انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم همچنان که برگزاریاش غیرمنتظره و زودهنگام بود، نتیجه آن هم در ابتدا چندان قابل پیشبینی نبود. تأیید صلاحیت مسعود پزشکیان با توجه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، روزنه امیدی بود برای تحولخواهان و بخش زیادی از کنشگران سیاسی که از روند سیاسی و مدیریت قوه مجریه رضایت نداشتند.
معاون سیاسی وزیر کشور گفت: در صورت رفع موانع قانونی و فراهم شدن زمینههای حقوقی، امکان تجمیع انتخابات مجلس، ریاستجمهوری و حتی مجلس خبرگان رهبری، وجود دارد و وزارت کشور مخالفتی با برگزاری همزمان انتخابات نخواهد داشت.
وزیر کشور دولت اول محمود احمدینژاد، رئیس اسبق سازمان بازرسی کل کشور و وزیر دادگستری دولت اول حسن روحانی، تنها بخشی از کارنامه کاری مصطفی پورمحمدی است. او که این روزها بر صندلی ریاست مرکز اسناد انقلاب اسلامی تکیه زده و همزمان دبیر جامعه روحانیت مبارز نیز هست، در گفتوگو با «ایران»، خیلی امیدوارانه صحبت میکند. از وضع موجود با خبر است و انتقاد هم دارد اما معتقد است که میتوان کشور را از این وضعیت نجات داد.
دبیر ستاد انتخابات کشور گفت: برگزاری بسیار خوب انتخابات در دولت سیزدهم نوعی جهاد است که بدون جانبداری، قانونمند و با رعایت امانت و شتاب لازم انجام شد.
مقامات امریکایی در اظهاراتی مداخلهجویانه و فرافکنانه به طرح ادعاهای خود درباره سیاست خارجی ایران پرداختند.
سرپرست ریاست جمهوری گفت: انتخابات بدون هیچگونه خللی برگزار شد و تا امروز کسی متعرض انتخابات و مدعی وقوع تخلف در برگزاری آن نشده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: دستگاه دیپلماسی همانند قبل از تمام ظرفیتهای خود در حوزه سیاست و روابط خارجی برای کمک به رییس جمهور به منظور تحقق اهداف ایشان و تحقق منافع ایران استفاده خواهد کرد.
دادستان کل کشور در پیامی پیروزی مسعود پزشکیان رئیسجمهور منتخب مردم ایران را در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را تبریک گفت.
دادستان کل کشور و رئیس ستاد پیشگیری از تخلفات و جرائم انتخاباتی کشور گفت: بهفضل الهی، انتخابات ریاست جمهوری در امنیت و سلامت برگزار شد.
عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها نگاه حزبی، جناحی و گروهی ندارد بلکه نگاهش تخصصی، حرفهای و حقوقی است. ما با عینک سیاسی به افراد نگاه نمیکنیم.
سعید جلیلی با رئیس جمهور منتخب دیدار کرد و پزشکیان نیز برای دریافت دیدگاهها و پیشنهادات او اعلام آمادگی کرد.
احسان صالحی سرپرست مؤسسه مطبوعاتی ایران
مرحله دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با افزایش نسبی مشارکت مردم قاعده را تغییر داد. در تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران این دومین بار بود که کار به دور دوم کشیده میشد و اگر چه سابقه مشخص نشدن نتیجه انتخاباتهای ریاست جمهوری و مجلس در دور اول همیشه با کاهش نسبی مشارکت همراه بود، روز گذشته استثنایی بر این قاعده رقم خورد.