رهبر انقلاب در دیدار جمعی از مسئولان ارشد سه قوه بهمناسبت آغاز سال جدید: اشتباهی که در برجام کردیم اینجا تکرار نشود. در دوران برجام، کشور را شرطی کردیم و همه چیز را منوط کردیم به پیشرفت مذاکرات. سرمایهگذار وقتی میبیند که کشور منوط به مذاکره است، سرمایهگذاری نمیکند.
سخنگوی وزارت امورخارجه در نشست خبری: مذاکره غیر مستقیم شیوه نامتعارفی نیست قبلا هم اتفاق افتاده و در حال حاضر در جاهای دیگری در حال انجام هست.
آمریکا میگوید شما ارتباطات منطقهای خود را از بین ببر، تسلیحات دفاعی متعارف خود از تسلیحات موشکی که ادعا میکند مربوط به مسئله هستهای است تسلیحات متعارفی که حتی شامل یک قبضه کلت هم میشود، میگویند حق تولید چنین تسلیحاتی هم ندارید، آمریکا چنین چیزی میگوید.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه از برنامه جامع اقدام مشترک مشترک (برجام) به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهای دیپلماسی بینالمللی یاد کرد و با اشاره به خروج ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری از این توافق و بیعملی تروئیکای اروپایی در زمینه انجام تعهدات در قبال ایران گفت: کوتهفکران در غرب مقصر وضعیت کنونی برجام هستند.
معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت: ایران، چین و روسیه در حال رایزنی درباره سناریوهای احتمالی پس از پایان یافتن دوره زمانی اعتبار برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره موضوع هستهای ایران و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در تأیید این توافق هستند.
معاون وزیر امور خارجه انگلیس با اشاره به تماس اخیر دیپلماتهای ارشد این کشور با جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد که لندن همچنان دیپلماسی را بهترین مسیر برای حلوفصل موضوع هستهای ایران میداند.
مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: اگر آمریکا یا اسرائیل به بهانه هستهای ایران را بمباران کنند، ایران مجبور خواهد شد به سمت تولید بمب اتم برود.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه پاسخ جمهوری اسلامی ایران به نامه رئیس جمهور آمریکا، از طریق کشور عمان به دست آنها رسیده است،گفت: در این پاسخ اگر چه موضوع مذاکره مستقیم میان دو طرف رد شده، اما عنوان شده مسیر مذاکره غیرمستقیم باز است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، مواضع رئیس جمهور در قبال دشمنان را شایسته، عزتمندانه، مقتدرانه و تحسینبرانگیز خواند و با اشاره به موفقیتهای کمنظیر کشور در عرصه نانو، سلولهای بنیادی، هوافضا، انرژی هستهای و تسلیحات موشکی گفت: سرمایهگذاری در عرصه تولید، صادرات ارزآور را فراهم و اقتصاد مقاومتی را رقم میزند.
مدیرکل آژانس انرژی اتمی با بیان اینکه از برجام، تنها یک نام باقی مانده است، گفت که احتمالا به ایران سفر خواهد کرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: تهدید به اسنپبک، تهدیدی پوشالی و توخالی است؛ حتی در دولت قبل هم پاسخ داده شد که استفاده ناحق از مکانیزم ماشه، عکسالعمل مناسب و شدید ایران را به دنبال خواهد داشت.
روزنامه انگلیسیزبان South China Morning Post مستقر در هنگ کنگ مینویسد: به گمان کارشناسان بسیار بعید است که ایالات متحده به مذاکرات چندجانبه بازگردد زیرا ترامپ هرگز باور نداشت که چندجانبه گرایی می تواند مشکلات را حل کند.
انتخابات ریاست جمهوری که سه سال قبل باعث دوری سیدعباس عراقچی از تیم هستهای شده بود، در تابستان داغ ۱۴۰۳ دوربرگردانی برای بازگشت قدرتمندتر او بود؛ زمانی که مطابق پیشبینیها به عنوان وزیر امور خارجه معرفی شد و بعد از رأی اعتماد قاطع مجلس در کسوت وزیر جانشین حسین امیرعبداللهیان شد. عراقچی یکی از مذاکرهکنندگان هستهای ایران در دولت حسن روحانی بود که در ماههای پایانی دولت او هدایت مذاکرات ایران با گروه ۱+۴ برای احیای برجام را در وین برعهده گرفت. آن هم در زمانی که از یک سو خروج دونالد ترامپ از «برجام» و بازگشت تحریمها در چهارچوب «کمپین فشار حداکثری» زمین مذاکره را ناهموار و نابرابرتر کرد و از سوی دیگر مذاکره بر سر احیا یا تداوم توافقی بود که عراقچی در مسیر تحقق آن تجربهای گرانقدر اندوخته بود. این دیپلمات کارآزموده درحالی کلید پرونده مذاکرات احیای برجام را تحویل دولت سیزدهم داد که هرچند کار توافق را به ایستگاه پایانی رسانده بود اما با چرخش مواضعی که جایگزینش از خود نشان داد، معلوم شد قرار نبود برجام در ریل قرار گیرد.
دبیر انجمن اقتصادی و ملی صنایع لوازم خانگی ایران گفت: تولید لوازم خانگی در سال ۱۴۰۳ به ۲۰ میلیون قطعه افزایش یافته است. این رشد چشمگیر در تولید به دنبال خروج آمریکا از برجام و ترک شرکتهای خارجی لوازم خارجی از ایران در این بخش نشاندهنده ارتقاء کیفیت و کمیت محصولات تولیدات داخلی است.
وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد: ما از احیای برجام که آمریکاییها در دوره نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ از آن خارج شدند، حمایت میکنیم؛ در این زمینه تماسهایی با کشورهای اروپایی وجود دارد.
سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی در وین با اشاره به توقف روند مذاکرات رفع تحریمها در نتیجه کارشکنی غرب، تأکید کرد که این توافق همچنان مبنای هرگونه گفتوگوی جدید خواهد بود و هیچ جایگزین مشخصی برای آن وجود ندارد.
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در بیانیهای و در واکنش به اظهارات اخیر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: رفتار آژانس و اظهارات خود را بر اساس قوانین آژانس و صرفاً در حوزه فنی تنظیم کرده و از اظهارات سیاسی پرهیز کنید.
شورای آتلانتیک در تازهترین مقاله خود درباره چشمانداز روابط ایران و آمریکا در دولت دوم ترامپ نوشته است: از زمان آغاز دور دوم ریاست جمهوری ترامپ، شایعات زیادی در مورد دیپلماسی احتمالی ایالات متحده با ایران وجود داشته است.
معاون موسسه مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) با اشاره به اینکه در گذشته ممکن بود نگرانیهایی وجود داشته باشد که سیاستهای روسیه الزاما مطابق با منافع ایران نباشد و روسیه در مذاکرات هستهای مسیر دیگری را دنبال کند، گفت:اکنون که توافق هستهای (برجام) امضا شده و تنها مسئله باقیمانده، احیای نحوه اجرای آن است، به نظر میرسد که روسیه نمیتواند نقش منفی جدی در پیشبرد مذاکرات ایفا کند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش اخیر خود درباره برنامه هستهای ایران، به جای ارائه ارزیابی فنی و بیطرفانه، بار دیگر بر ادعاهای سیاسی کشورهای غربی تأکید کرده است. این گزارش که در آستانه نشست شورای حکام منتشر شده، با نگاهی یکسویه، مسیر حفظ فشارهای سیاسی بر ایران را دنبال میکند.