یک تحلیلگر بازار سرمایه مطرح کرد:

پیش‌بینی بازگشت نقدینگی به بازار سهام/ جهش نرخ ارز نخواهیم داشت

بازار

108445
پیش‌بینی بازگشت نقدینگی به بازار سهام/ جهش نرخ ارز نخواهیم داشت

یک تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است، در صورت ثبات نسبی شرایط سیاسی کشور، دیگر شاهد جهش نرخ ارز نخواهیم بود و نقدینگی به بازار سهام برمی‌گردد.

ایران آنلاینبازار ارز در دوره جنگ تحمیلی حدود ۱۲ درصد افزایش داشت که با توجه به شرایط آن زمان طبیعی بود و بعد از اعلام آتش‌بس دیدیم که معادل همین میزان افزایش هم عقب‌گرد داشت و قیمت‌ها به زمان پیش از تهاجم رژیم صهیونیستی بازگشت.

به گزارش ایرنا ، با این وجود در روزهای اخیر شاهد شکل‌گیری انتظارات تورمی در بازار ارز هستیم که سبب شده تقاضا برای خرید در بازار افزایش پیدا کند و چون بازار غیررسمی ارز عمق چندانی ندارد و معاملات محدود است، قیمت‌ها افزایش پیدا کرده است که این وضعیت هم به گفته ناظران بازار در صورت تداوم شرایط ثبات در تحولات سیاسی، گذرا و موقتی است.

با این حال افزایش نرخ غیر رسمی ارز به دامنه بالای ۹۰ هزار تومان و سپس بازگشت مجدد آن به زیر این قیمت در روز جاری، تأثیراتی در بازار سرمایه داشت به گونه‌ای که وقتی دلار گران شد، صفوف فروش سهام تشدید و وقتی نرخ غیر رسمی آن در بازار کاهشی شد، بار دیگر صفوف خرید در بازار سهام شکل گرفت.

کارشناس بازار سرمایه: کوچ نقدینگی به بازار ارز، گذراست/ بازار سهام به زودی مورد استقبال سهامداران خرد واقع می‌شود

در همین ارتباط (تأثیرگذاری نوسانات ارزی بر بازار سهام) ولید هلالات کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: نوسانات و رفتارهای بازارها مثل بازار ارز یا تغییراتی که در نرخ تورم، نرخ بهره و همینطور شاخص‌های بازارهای مالی و سهام اتفاق می‌افتد، عمدتاً معلول مواردی هستند که متغیرهای اصلی محسوب می‌شوند و آنها هستند که جهت‌گیری و اهداف را در این بازارها و ابزارها ایجاد می‌کنند.

وی ادامه داد: برای اینکه درک کنیم سمت و سوی آنها به چه صورت خواهد بود باید ابتدا اطلاعات کلان را بررسی بکنیم و بعد می‌توانیم پیش‌بینی تا حدی دقیق‌تری نسبت به آینده این بازارها داشته باشیم.

وی افزود: در ابتدای سال ۱۴۰۴ یک افزایش قیمت نسبی در بازار غیر رسمی ارز داشتیم که بعد از چند هفته تعدیل شد و قیمت‌ها حدود ۲۰ درصد کاهش داشت. این مسأله تا حدی ناشی از رشد نقدینگی تقریبا ۲۵ درصد در یک سال بود.

هلالات ادامه داد: اگر نسبت نقدینگی ریالی را در مقایسه با نرخ ارز آزاد در نظر بگیریم، می‌بینیم که این نسبت به محدوده‌ای رسیده بود که عملا می‌توانیم بگوییم نقدینگی در جامعه نبود تا بتواند با ایجاد تقاضای جدید، نرخ ارز را بالاتر ببرد.

رشد نقدینگی با شیب ملایم و ثبات اقتصاد کلان، عامل تعدیل نرخ ارز

هلالات افزود: معمولاً بازارها در این حالت دچار اشباع خرید و قیمت‌ها تعدیل می‌شوند که این اتفاق افتاد. به عبارت دیگر یک نقدینگی ۱۰ هزار همتی داشتیم و در مقابل، نرخ ارزی که افزایش قابل توجهی داشت و نقدینگی در محدوده مثلاً ۱۰۰ میلیارد دلار قرار گرفته بود که بیش از این نتوانست نرخ ارز افزایش یابد.

این تحلیلگر بازارهای پولی و مالی افزود: بنابراین تا زمانی که نقدینگی با شتاب کمی رشد کند و همینطور سایر شاخصه‌های اقتصاد کلان ما نسبتا با ثبات باشند، افزایش نرخ ارز با یک شیب کند اتفاق می‌افتد؛ در نتیجه افزایش‌های ناگهانی و هیجانات رشدی نرخ ارز معمولا به سرعت تعدیل شده و به روند نزولی برمی‌گردد.

نرخ ارز در ایام جنگ ۱۲ روزه افزایش اندکی داشت چون نقدینگی سنگین به سمت ارز نرفت

کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: در روزهای اخیر که به واسطه تحولاتی که در بُعد نظامی کشور صورت گرفت شاهد افزایشی نسبی در نرخ ارز بودیم اما این انتظارات تا حدی در حال تعدیل شدن است و می‌بینیم که نقدینگیِ قابل توجه یا پول‌های هوشمند به سمت خرید ارز حرکت نکردند.

هلالات افزود: در مقابل نقدینگی جدید و قابل ملاحظه به سمت ابزارهایی چون صندوق‌های با درآمد ثابت رفتند و این صندوق‌ها در بازارهای مالی، بیشتر در کانون توجه و پناهگاه بهتری برای نقدینگی بودند و توانستند میزان بیشتری منابع نسبت به صندوق های مبتنی بر طلا که پایه ارز دارند، جذب کنند.

وی خاطرنشان کرد: این رفتار تا حدی نشان می‌دهد که اگر که فضای فعلی را که قابلیت امتداد و ادامه دارد در نظر بگیریم، پیش‌بینی می‌کنیم در این صورت نرخ ارز تعدیل شود چون نقدینگی با شتاب و شیب بسیار کمی رشد می‌کند.

وی تصریح کرد: نقدینگی آنچنانی که بتواند نرخ ارز را بالا ببرد وجود ندارد. به عبارت دیگر، نرخ ارز معادل نرخ تورم و به مرور زمان و طی یک حرکت لاک‌پشتی افزایش خواهد داشت.

در فضای هیجانی، نقدینگی عمدتا به سمت صندوق‌های با درآمد ثابت می‌رود تا ارز

فعال اقتصادی تأکید کرد: به نظر می رسد هر جهش قابل توجه نرخ ارز معمولا به سرعت تعدیل می‌شود؛ این تجربه باعث شده که سرمایه‌ها معمولا در هیجانات سعی کنند که به سمت ابزارهای کم‌ریسک مثل صندوق‌های با درآمد ثابت حرکت کند تا فضا روشن‌تر شده و سپس تصمیم بهتری بگیرند.

هلالات افزود: بازار سهام بازاری است که اگر فضایِ به شدت با ریسک بالا وجود داشته باشد، سرمایه‌ها از آن خارج شده و به اصطلاح فرار می‌کند؛ در حال حاضر حدود ۲۰ درصد کاهش قیمت سهام در سطح عمومی داشته‌ایم.

وی ادامه داد: از طرف دیگر شرکت‌ها به تدریج مجامع عمومی و تقسیم سود را برگزار می‌کنند که نسبت P به D بازار یعنی تقسیم سودی که اتفاق می‌افتد نسبت به سرمایه‌گذاری که صورت گرفته حدود ۱۰ واحد است به عبارتی ۱۰ درصد سود تقسیم می‌شود و مجدداً یک سال دیگر در همین ایام، مجامع تقسیم سود خواهیم داشت. بنابراین سرمایه‌گذاران در بازار سهام به طور متوسط در یک سال آینده ۲۰ درصد فقط سود نقدی دریافت خواهند کرد.

خروج پول از بازار سهام متوقف خواهد شد

وی تصریح کرد: از طرف دیگر نسبت P به E بازار که نسبت قیمت به سود سهام هست در محدوده حمایتی ۱۰ ساله خودش قرار گرفته و هیچ‌گاه پایین‌تر از حدود ۶ واحد نرفته بوده است.

هلالات افزود: در حال حاضر با تقسیم سودها و گزارش‌های فصل بهار مجدداً به محدوده ۶ واحد خواهد رسید و این یک سطح حمایت بنیادی و جدی برای بازار خواهد بود لذا انتظار داریم خروج پول از بازار متوقف و بازار سهام متعادل شود.

هلالات بیان کرد: طبیعتاً اگر در روزهای آینده شاهد انتشار خبرهای منفی نباشیم و فضا مثل این روزها نسبتاً آرام و متعادل باشد، می‌توانیم انتظار داشته باشیم که نقدینگی که در این چند روز در صندوق‌های درآمد ثابت به اصطلاح «سنگر» گرفته بود، مجدداً به سمت بازار سهام متمایل شود؛ علتش هم این است که قیمت سهام در بسیاری از نمادها حدود ۲۰ درصد کاهش داشته و از طرف دیگر مجامع تقسیم سود در حال برگزاری است یا به زودی برگزار خواهند شد.

انتظار انتقال تدریجی نقدینگی به بازار سهام

به گفته این فعال بازار سرمایه، گزارش‌های فصل بهار شرکت‌های بورسی پس از انتشار نشان خواهد داد که در بهار ۱۴۰۴ به طور متوسط ۴۵ درصد درآمد بیشتری نسبت به بهار سال گذشته داشته‌اند و این نشان می‌دهد که سودها می‌تواند رشد کرده و سودآوری سهام، بیشتر از افزایش نرخ تورم اتفاق بیفتد.

وی تاکید کرد: بازار سهام پناهگاه خوبی برای سرمایه‌هاست تا بتوانند از تورم جلو بزنند؛ به عبارت دیگر سرمایه‌ها برای سهامدار خُرد حفظ می‌شود. بنابراین انتظار داریم به تدریج منابع نقدینگی جدیدی به سمت بازار سهام هدایت شود.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار بازار