اقتصاد چسبناک، بازاری نچرخان میسازد. در بازار ایران، افزایش قیمتها بهراحتی رخ میدهد اما کاهش نرخها، آن هم پس از کند شدن سرعت افزایش قیمتها (یعنی کاهش تورم) طولانی است.
محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهوری و سرپرست نهاد ریاست جمهوری میگوید:«پس از بررسیهای کارشناسی و جلسات متعدد، فهرستی از افراد شایسته را برای تصدی مسئولیت وزارت امور اقتصادی و دارایی به رئیسجمهوری پیشنهاد کردهایم که در رأس آن علی طیبنیا قرار دارد.» قائم پناه به ایرنا گفت: «این پیشنهاد با توجه به دانش، تجربیات و توانمندیهای طیبنیا در حوزه اقتصاد و همچنین سابقه موفق وی در دوره قبلی تصدی این وزارتخانه، به رئیسجمهوری داده شده» اما «تصمیم نهایی در این زمینه با شخص رئیسجمهوری است.»
دیوان محاسبات از شناسایی رسوب بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی منابع در حسابهای دستگاههای اجرایی خبر داد.
طبق اعلام مرکز آمار ایران، تورم مصرف کننده در اسفندماه ۱۴۰۳ در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۲.۵ درصد افزایش داشته است.
یکی از بازارهای داغ شب عید، بازار پوشاک است که در چند سال اخیر دستخوش رکود شده و تورم نیز به این رکود دامن زده است. در واقع افزایش قیمت ارز از یک سو و حضور کالاهای قاچاق از سوی دیگر موجب شده تعادل این بازار به هم بخورد.
همتی در مجلس شورای اسلامی: در سال ۹۷ با مدیریت بازار ارز، ۹۹ با اجرایی شدن عملیات بازار باز و سیاست های نوین پولی و سومی با استفاده از سیاست کنترل ترازنامه توانستیم جلوی ابرتورم را بگیریم و از این به بعد هم جلوی ابرتورم را خواهیم گرفت و اجازه نخواهیم داد. تاکید می کنم که تورم را کنترل خواهیم کرد. درحال حاضر به دنبال ثبات پایدار در اقتصاد کلان ایجاد کنیم.
وزیر اقتصاد و دارایی در مجلس: دلار ۹۲ هزار تومانی، قیمت واقعی نیست، قیمت انتظارات تورمی است و باید پایین بیاید و پایین میآید، بانک مرکزی دارد مدیریت می کند و حتما آن را پایین میآورد.
تعیین حداقل دستمزد کارگران، در روزهای پایانی سال یکی از مهمترین موضوعات کشور است چرا که سرنوشت جامعه بزرگ کارگری کشور که چرخهای تولید و صنعت را به حرکت در میآورند، برای یک سال آینده به واسه جلسات تعیین مزد رقم میخورد.
در جدیدترین آمار از شاخص تورم که مرکز آمار آن را منتشر کرده است، تورم سالانه مسکن و اجارهبها برابر ۴۰.۸ درصد و بالاتر از نرخ تورم عمومی (۳۰ درصد) است. عدد شاخص در بهمنماه به ۲۹۴.۱ رسیده است. این عدد به چه معناست؟ در محاسبات مرکز آمار یک «سال پایه» تعیین میشود و عدد شاخص در این سال ۱۰۰ است. عدد سال پایه در آمارهای مرکز آمار ۱۴۰۰ است. بنابراین، عدد شاخص بهمنماه از عدد سال پایه کم میشود تا میزان افزایش هزینهها در این مدت زمان مشخص شود.
سازمان غذا و دارو، در ارتباط با مصاحبه شهرام غفاری - معاون درمان سازمان تامین اجتماعی با ایسنا که از «افزایش قیمت بیش از ۴۰۰ قلم دارو» خبر داده، با ارسال جوابیهای، توضیح داد.
مرکز آمار ایران تازهترین تحولات شاخص قیمت مصرفکننده را در میانه زمستان منتشر کرده که حاوی اطلاعات مهمی است. در گزارش تازه این مرکز نشان داده شده که در فاصله یک ماهه پایان دی تا پایان بهمن ماه، نرخ تورم بیش از ۴ درصد رشد کرده و بخش عمدهای از این رشد بالا نیز به دلیل افزایش تورم در سبد کالای خوراکی بوده است.
مرکز آمار ایران تورم سالانه (چهار فصل منتهی به پاییز امسال) نهادههای ساختمانی را ۲۶.۴ درصد و تورم نقطهای (پاییز امسال در مقایسه با پاییز سال گذشته) را ۳۱.۶ درصد اعلام کرد.
اگر چه در دی ماه امسال، مطابق با گزارش مرکز آمار میانگین تورم خانوارهای دهکهای مختلف درآمدی با کاهش حدود ۱۱ درصدی نسبت به ۱۲ ماهه منتهی به دی ماه سال گذشته به ۳۲ درصد رسیده است، اما قابل پیشبینی است که بخش عمده دستمزد سالجاری کارگران که در دهکهای پایین درآمدی قرار گرفتهاند، صرف تأمین خوراکیها آن هم خوراکیهای جایگزین و سهم کمتری از درآمد این خانوارها در ساختار رفاهی هزینه شود.
در آبانماه امسال، گزارشهای منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران نشاندهنده کاهش قابل توجهی در تورم تولیدکننده بخش صنعت است. این کاهش بهویژه در شاخص تورم پیشران ماهانه و سالانه مشهود بوده و میتواند نشانهای از بهبود وضعیت اقتصادی و افزایش کارایی در این بخش باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، در ادامه به بررسی علل و پیامدهای این کاهش میپردازیم.
بر اساس آمار مرکز آمار ایران، بخش مسکن در یک سال منتهی به مردادماه سال جاری تورم ۴۱.۴ درصدی داشته است.
با کاهش ارزش پول رژیم صهیونیستی به دلیل پیامدهای جنگ علیه غزه، نرخ تورم در اراضی اشغالی در ماه ژوئیه ۳.۲ درصد افزایش یافت و ساکنان اراضی اشغالی افزایش قیمت مواد غذایی و اجاره مسکن را تجربه میکنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با پیشبینی روند کاهش تورم در ماههای آینده گفت: چشمانداز رشد اقتصادی را در دولت چهاردهم مثبت و شرایط برای این روند فراهم شده است.
مجموعهای از ساختهای غیربهرهور، رانتی، غیرشفاف، نفتی و مولد شکاف طبقاتی بر زندگی اجتماعی نیمقرن گذشته ایران (از شوک نفتی ۱۳۵۳) حاکم بود. این ساختار شکننده از سال ۱۳۹۱ (شوک اول تحریم) موجب شد اقتصاد ایران وارد سطوح کمسابقهای از رکود تورمی شود.
مقایسه متغیرهای اقتصادی در زمان تغییر دولت در سال ۱۴۰۰ و مقطع کنونی نشان میدهد صادرات نفت ایران به بالاترین میزان در ۶ سال گذشته رسید که نرخ رشد نقدینگی از ۴۲٫۸ درصد به ۲۴ درصد کاهش یافت، همچنین رشد اقتصادی متوسط ۵ درصد در عمر دولت سیزدهم در مقایسه با رشد اقتصادی متوسط زیر یک در دهه ۹۰ محقق شد، امنیت سرمایهگذاری به بهترین وضعیت از زمستان ۹۶ تاکنون رسید، نرخ تورم تولیدکننده از ۱۰۳ درصد در بهار ۱۴۰۰ به ۲۳ درصد در بهار ۱۴۰۳ رسید، شاخص امنیت سرمایهگذاری به بهترین وضعیت از زمستان ۹۶ تاکنون رسید و رکورد ۲۰ ساله ترانزیت ایران در سال ۱۴۰۲ شکسته شد.