سهم ثروتمندان از مالیات!

آشنایی با روند دریافت مالیات بر خانه‌های لوکس در کشور

راه و شهرسازی

383
آشنایی با روند دریافت مالیات بر خانه‌های لوکس در کشور

مالیات بر واحدهای مسکونی گران قیمت یکی از شاخه‌های مالیات بر ثروت افراد پردرآمد که در بیشتر کشورهای دنیا اجرا می‌شود، این نوع مالیات نتایج مثبتی چون کنترل و کاهش سوداگری، تنظیم قیمت مسکن در بازار، برقراری عدالت اقتصادی و اجتماعی و همچنین کاهش اختلاف طبقاتی را در پی دارد.

به گزارش ایران؛ براساس قوانین اجتماعی، افراد جامعه بخشی از درآمد خود را به دولت پرداخت می‌کنند تا دولت بتواند آن را در جهت تأمین منابع مالی و هزینه‌های جاری کشور و تنظیم امور اقتصادی به کار گیرد. مالیات علاوه بر تأمین بودجه و هزینه‌های جاری کشور یک ابزار سیاست مالی است که تنظیم امور اقتصادی همچون باز توزیع ثروت در جامعه، ایجاد عدالت اقتصادی و اجتماعی و تنظیم قیمت کالا و خدمات در بازار از کارکردهای آن محسوب می‌شود.

مالیات بر واحدهای مسکونی گران قیمت یکی از شاخه‌های مالیات بر ثروت افراد پردرآمد که در بیشتر کشورهای دنیا اجرا می‌شود، این نوع مالیات نتایج مثبتی چون کنترل و کاهش سوداگری، تنظیم قیمت مسکن در بازار، برقراری عدالت اقتصادی و اجتماعی و همچنین کاهش اختلاف طبقاتی را در پی دارد. علاوه بر این موارد این نوع مالیات می‌تواند در کنار سایر پایه‌های مالیاتی به ایجاد درآمد برای دولت بیانجامد.

در کشور ما نیز دریافت مالیات واحدهای مسکونی گران قیمت از سال 1400 کلید خورد و در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ مورد تأکید قرار گرفت. طبق مصوبه مجلس، خانه‌هایی که ارزش آنها با احتساب عرصه و اعیان بیش از 35 میلیارد تومان باشد خانه لوکس محسوب شده و مالک آن باید مالیات مربوط به آن را پرداخت کند این در حالی است که خانه‌های در حال ساخت و در سال تملک از پرداخت این نوع مالیات معاف هستند.

گفتنی است سازمان امور مالیاتی کشور مسئول شناسایی واحدهای مسکونی گران قیمت نیست و این سازمان پس از دریافت اطلاعات مربوط به این واحدها از دستگاه‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط اقدام به مطالبه مالیات مربوطه می‌کند.

چه خانه‌هایی مشمول مالیات بر واحدهای مسکونی گران قیمت می‌شوند؟

براساس قانون بودجه سال 1403 زمین‌های فاقد اعیانی دارای کاربری مسکونی، اداری و تجاری، باغ ویلاهای مجاز (با احتساب عرصه و اعیان) و خانه‌های لوکس که ارزش آنها بیش از 350 میلیارد ریال باشد نسبت به مازاد بر این مبلغ، مشمول مالیات به میزان دو در هزار می‌شوند.

در این بین باید بگوییم واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای در حال ساخت، مشمول این مالیات نمی‌شوند و باغ ویلاهای غیرمجاز باید جریمه پرداخت کنند. به این صورت که باغ ویلاهای غیرمجاز تا زمان دریافت پروانه ساخت یا اجرای حکم کمیسیون موضوع ماده (۳) قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ‌ها مصوب سال ۱۳۷۴ با اصلاحات بعدی و کمیسیون‌های ماده (۹۹) یا ماده (۱۰۰) قانون شهرداری‌ها مشمول جریمه‌ای معادل دو برابر مالیات باغ‌ ویلاهای مجاز هستند.

اگر این مالیات را پرداخت  نکنیم چه تبعاتی دامن‌گیر خواهد شد؟  

مشمولان مالیات واحدهای مسکونی گران قیمت چنانچه اقدام به پرداخت مالیات در مهلت قانونی نکنند، فرایند قانونی وصول مالیات از طریق سازمان امور مالیاتی انجام خواهد گرفت.

در این رابطه شاهین مستوفی، سرپرست دفتر بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص لزوم پرداخت مالیات خانه‌های لوکس می‌گوید: خانه‌های لوکس در صورت عدم پرداخت مالیات، در مرحله اول ممنوع المعامله می‌شوند. اگر نسبت به عملیات اجرایی اقدام شود و شخصی که مطالبه مالیاتی او قطعی شده است نسبت به پرداخت مالیات اقدام نکند، قطعاً از طریق مزایده اموال نسبت به وصول حقوق دولت اقدام خواهد شد.

نحوه پرداخت مالیات خانه‌های لوکس

ارسال پیامک، ابلاغ الکترونیک و سایت سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir سه روش مختلف اطلاع‌رسانی در خصوص این نوع مالیات هستند. افراد می‌توانند با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی فوق انواع مالیات‌های مشمول را مشاهده کرده و نسبت به پرداخت مبلغ آن اقدام نمایند.

وضعیت کنونی وصول مالیات بر خانه‌های گران قیمت

رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور در شهریورماه سال 1402 از شناسایی 110 هزار خانه لوکس فقط در شهر تهران خبر داد و گفت: مالیات‌ستانی از خانه‌ها و خودروهای لوکس هم تکلیف قانونی و هم در راستای عدالت اقتصادی است و برای شناسایی این قبیل واحدهای مسکونی از شرکت‌های دانش بنیان که در زمینه هوش مصنوعی مشغول فعالیت هستند هم کمک گرفته شده است.

براساس آخرین آمار و اطلاعات سازمان امور مالیاتی کشور، سازمان امور مالیاتی کشور در سال 1400 بیش از 12 هزار واحد مسکونی گران قیمت شناسایی شده و برای آن 400 میلیارد تومان مالیات تعیین شده است.

در سال 1401 تعداد 40 هزار و 500 واحد مسکونی گران قیمت شناسایی شده و مالیات تعیین شده برای آن یک هزار و 200 میلیارد تومان بوده است. برای سال 1402 نیز بالغ بر 160 هزار واحد مسکونی لوکس شناسایی شده که مالیات تعیین شده آن حدود 7 هزار میلیارد تومان است. این ارقام در حالی محقق شد که در سال 1400 خانه‌های به ارزش بیش از ده میلیارد تومان، در سال 1401 عدد 15 میلیارد تومان و در سال 1402 عدد 20 میلیارد تومان به بالا مشمول این مالیات می‌شدند.

همچنین در سال 1401 درآمد وصولی حاصل از مالیات بر واحدهای مسکونی گران قیمت بیش از 25 میلیارد تومان بوده است. درآمدهای وصولی حاصل از این منبع مالیاتی از ابتدای سال 1402 لغایت بهمن‌ماه نیز مبلغ 42 میلیارد و 850 هزار تومان بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل 68 درصد رشد را نشان می‌دهد. این مبلغ حاکی از 7 درصد تحقق نسبت به بودجه مصوب یازده‌ماهه سال جاری است و می‌توان گفت سهم این پایه مالیاتی از مجموع هر یک از انواع مالیات 01/0 درصد است.

به نظر می‌رسد بین این ارقام تا شرایط مطلوب شکاف عمیقی وجود داشته باشد که پیش بینی می‌شود با تکمیل و به‌روزرسانی پایگاه‌های اطلاعاتی خانه‌های لوکس و افزایش آگاهی افراد مشمول این نوع مالیات و تمکین هر چه بیشتر آنان، این شکاف در سال‌های آتی کمتر و کمتر خواهد شد.

براساس گفته جهانگیر رحیمی،  سرپرست دفتر حسابرسی مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور، در ابتدای مسیر دریافت مالیات بر خانه‌های لوکس هستیم و فرهنگ و عرف جامعه هنوز آمادگی پذیرش این مالیات را ندارد. در قیاس با دیگر پایه‌های مالیاتی که سالیان سال است که دریافت می‌شوند و توسط جامعه به خوبی پذیرفته شده است، مالیات بر خانه و خودروهای لوکس، پایه‌های مالیاتی جدید هستند که نیاز به  فرهنگ‌سازی دارند تا نهادینه شوند.


انتهای پیام/
دیدگاه ها
آخرین اخبار راه و شهرسازی