رئیس سازمان خصوصیسازی به «ایران» گفت که اهلیتسنجی سهام چرخهای به عهده این نهاد نیست
اهلیتسنجی سایپا را کسی گردن نمیگیرد
بازار
100399

در چند هفته اخیر همه درباره خرید ۴۲ درصد بلوک سایپا یا همان سهام تودلی صحبت میکردند. تا روزی که اعلام شد همه پاکتهای درخواست خرید ۴۲ درصد سهام سایپا به دست مسئولان این شرکت رسیده است. همه منتظر بودند پاکتها باز و نام متقاضیان اعلام بشود ولی هیچ کس اسمی نگفت.مسئولان سایپا هم اعلام کردند متقاضیان و شرکتها برای اهلیتسنجی آماده باشند.
سارا غضنفری، دبیرگروه خودرو_ فرآیند اهلیتسنجی خریداران سهام شرکت سایپا تحت نظارت و مسئولیت چند نهاد کلیدی انجام میشود:
وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت): این وزارتخانه بهعنوان نهاد اصلی سیاستگذار در صنعت خودرو، مسئول تدوین معیارهای اهلیتسنجی است. این معیارها شامل توانایی مالی، برنامههای توسعهای، تعهد به افزایش تولید، صادرات و حفظ زنجیره تأمین قطعهسازان میشود.
سازمان خصوصیسازی و وزارت امور اقتصادی و دارایی: این نهادها بر روند واگذاری سهام نظارت دارند و اطمینان حاصل میکنند که فرآیند اهلیتسنجی بهصورت شفاف و قانونی انجام شود.
سازمان بورس و اوراق بهادار: این سازمان بهعنوان نهاد ناظر بازار سرمایه، در تأیید اهلیت خریداران نقش دارد و بر شفافیت منابع مالی و پیشینه اقتصادی متقاضیان نظارت میکند.
در مجموع، این نهادها با همکاری یکدیگر تلاش میکنند تا واگذاری سهام سایپا به خریدارانی صورت گیرد که از توانمندی لازم برای توسعه صنعت خودرو برخوردار باشند و از تکرار تجربیات ناموفق گذشته جلوگیری شود.
سازمان خصوصیسازی: ما مرجع اهلیتسنجی نیستیم!
زهره عالیپور، رئیس کل سازمان خصوصیسازی کشور درباره اینکه آیا سازمان خصوصیسازی مرجع اهلیتسنجی خریداران ۴۲ درصد سهام سایپا است؟ به «ایران» میگوید: «این مرحلهای که در سایپا اتفاق میافتد براساس قانون برنامه توسعه ۵ ساله هفتم، سهام چرخهای است و در واقع سهام دولت نیست. بنابراین دولت در این مرحله دخالت نمیکند. چند وقت دیگر وقتی وارد فروش اصل سهام دولت در سایپا(حدود ۱۶ درصد) خواهیم شد؛ بعد بحث اهلیتسنجی از سوی ما به میان خواهد آمد. فعلاً به ما یعنی سازمان خصوصیسازی چیزی اعلام نشده که باید اهلیتسنجی خریداران این ۴۲ درصد را انجام بدهیم چون سهام بخش دولت نیست. البته یک اختلاف نظر در قانون و اصل ۴۴ وجود دارد که آیا دولت میتواند وارد نظارت بر بخش سهام چرخهای بشود یا خیر؟» عالیپور مستقیم میگوید: «فراخوان اهلیت سنجی با سازمان خصوصیسازی نیست و ما ورود نکردهایم.»
ایدرو پاسخ نداد
از سوی دیگر، تلاش برای اینکه متوجه شویم سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) در حال اهلیتسنجی متقاضیان خرید ۴۲ درصد بلوک سایپا است به نتیجه نرسید و پاسخی هم ندادند. این موضوع در حالی است که خود ایدرو از بخش سهامداران دولتی سایپا است.
کسی اهلیتسنجی را گردن نمیگیرد
طبق شواهد و قرائن موجود انگار هیچ سازمانی، اهلیتسنجی خریداران سایپا را گردن نمیگیرد. از سوی سایپا اعلام میشود اسامی متقاضیان برای اهلیتسنجی ارسال شده است. نهادهایی هم که برای اهلیتسنجی، نامشان به میان آورده میشود؛ میگویند خبر نداریم یا در شرح وظایف ما نیست!
تا تیرماه خبری نیست
انگار باید نتیجه بگیریم تا تیرماه که قرار است مجمع برگزار شود و در واقع مدیریت سهام سایپا معلوم شود؛ کسی چندان دلش نمیخواهد درباره متقاضیان خرید ۴۲ درصد سهام و اهلیتشان حرفی بزند. شاید یکی از متقاضیان خیلی امیدوار است اگر مجمع برگزار شود و بتواند سهام فولاد و ایدرو را داشته باشد سیت مدیریتی نیز به دست بیاورد. شاید برای همین ماجرای سیت مدیریتی، اهلیتسنجی فعلاً مسکوت مانده است.
میزان سهام دولت در سایپا
در سال ۱۳۶۵، با مصوبه هیأت وزیران، ۱۰۰ درصد سهام سایپا به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) واگذار شد. از سال ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۹ بخشی از سهام سایپا به متقاضیان بخش خصوصی واگذار شد و در سال ۱۳۷۷ سهام دولت به زیر ۵۰ درصد رسید. در حال حاضر ترکیب سهام سایپا به این شرح است:
۱۶.۸۲ درصد در اختیار دولت
۹ درصد متعلق به صندوق فولاد
۱۰ درصد تحت مالکیت گروه کرمان موتور
حدود ۴۲ درصد سهام «تودلی» (سهام تحت مالکیت شرکتهای زیرمجموعه خود سایپا)
بخشی دیگر نیز سهام خرد است.
انتهای پیام/